Mesić na hrvatsko-britanskom poslovnom forumu

POLITIČKI odnosi između Hrvatske i Velike Britanije su dobri, ali gospodarski bi mogli biti znatno bolji, izjavio je u petak u Zagrebu hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

Hrvatski predsjednik sudjelovao je kao počasni gost na poslovnom forumu na temu "hrvatsko-britanski odnosi u svijetlu hrvatskog približavanja Europskoj uniji", što ga je u petak organizirala Hrvatsko-britanska poslovna mreža u zagrebačkom hotelu Sheraton.

"Politički odnosi između naših zemalja su dobri, ali vjerujem da gospodarski odnosi mogu biti znatno bolji", rekao je Mesić, istaknuvši želju za što više izravnih britanskih ulaganja u Hrvatsku, i to u izvozno orijentirano gospodarstvo te još veći broj britanskih turista.

Govoreći o britanskoj poziciji u vezi s ratifikacijom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između Hrvatske i EU-a, predsjednik Mesić je rekao da "izlaz iz takve situacije vidi u nastojanju hrvatskih vlasti da se opredjeljenje za politiku bezuvjetne suradnje s Haškim sudom verificira kroz dodatnu suradnju s Tribunalom, kroz konkretna djela, kako takva politika ne bi bila ovisna o pojedinačnim slučajevima".

Britanska politika ocjenjuje hrvatsku suradnju s Haškim sudom nedostatnom i zbog toga je u parlamentu zamrznuta ratifikacija SSP-a između Hrvatske i EU-a. Iz istog razloga je vlada Nizozomske, čiji je parlament već ratificirao SSP, odbila nostrificirati tu ratifikaciju kod Vijeća Europske unije.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Britanski veleposlanik Nicholas Jarrold istaknuo je mnoge primjere suradnje i pomoći Velike Britanije Hrvatskoj na više područja u prilagodbi europskim i NATO-ovim standardima.

Veleposlanik Jarrold je najavio da će sljedeći mjesec britanski ministar za Europu Denis MacShane posjetiti Hrvatske te da će nova hrvatska ministrica za europske integracije Kolinda Grabar-Kitarović 23. veljače službeno posjetiti London.(Hina) sv br

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara