Mesić: Nudi nam se optimizam koji nema pokrića u stvarnom životu

Tekst: I.Kri.
Foto: Dragan Matić (Cropix)

"KRIZU je proizvela politika koja traje već 16 godina. Tu politiku treba mijenjati, ali za to nema nikakvih naznaka", rekao je otvarajući predsjednik Stjepan Mesić na otvorenju 85. Jesenskog međunarodnog zagrebačkog velesajma.

Predsjednik je istaknuo kako Hrvatska nije napustila politiku uništavanja vlastite prerađivačke industrije koja je na 40 posto one prije rata. "I dalje pokušavamo održati na životu parazitsku, neracionalnu i preskupu administraciju, a nismo osposobili industriju koja bi kreirala radna mjesta", kazao je Mesić te dodao kako je Hrvatska stvorila "armiju umirovljenika bez radnog staža" te još uz to pola radnog stanovništva ne radi.

"Nude prognoze koje sliče na meteorologiju, a ne ekonomiju"

Ministra financija Šukera je "bocnuo" riječima kako se uz sve te podatke koje je nabrojao "hvalimo da smo dobili još jedan kredit". U svom posljednjem govoru kao predsjednik na otvaranju ove manifestacije, Mesić je kazao kako se umjesto mijenjanja politike nude prognoze "koje sliče na meteorologiju, a ne ekonomiju".

Predsjednik je istaknuo kako se svi slažu da treba povećati zaposlenost, smanjiti zaduživanje i povećati izvoz, ali da se razlike pojavljuju kada se pita kako to sve postići. "Napali su me da tražim devalvaciju. Pri tome nitko nije osporio postojanje problema, ni predložio neko drugo rješenje. Ne zagovaram devalvaciju kao neki univerzalan lijek, jer ona ne bi sama po sebi riješila ništa", rekao je Mesić te dodao kako treba smanjiti državnu i javnu potrošnju i podsjetio kako hrvatski građani plaćaju najveće poreze. Zaključio je kako je to politika koja krizu stvara, a ne liječi je te podsjetio da je "harač" poslao na Ustavni sud.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara