Mesić o gospodarskom pojasu i rezoluciji UN-a

PRAVO proglašenja gospodarskog pojasa, prema međunarodnoj konvenciji, ima ona zemlja koja ima pristup otvorenom moru, rekao je hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u petak u Ohridu zamoljen da komentira navodno izbjegavanje ministra vanjskih poslova Srbije i Crne Gore Gorana Svilanovića da potpiše izjavu protivljenja takvoj hrvatskoj nakani.

"Vi znate da, prema međunarodnoj konvenciji, svaka zemlja, koja ima pristup otvorenom moru, može proglasiti svoj gospodarski pojas samostalno", kazao je Mesić u kratkom obraćanju hrvatskim novinarima na marginama UNESCO-va foruma o Dijalogu među civilizacijama.

Prijedlog takve izjave Svilanoviću je, prema pisanju ljubljanskog dnevnika "Delo", iznio u četvrtak slovenski šef diplomacije Dimitrij Rupel na sastanku u Beogradu.

"Korektno je o tome obavijestiti sve one koji gravitiraju prema Jadranskom moru ali tu odluku donosimo sami", zaključio je Mesić rekavši uz to da nije obaviješten o tijeku beogradskog sastanka.

Znam da se razgovaralo o tome da se ime generala Ante Gotovine spomene u tekstu rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda uz neka druga imena čije uhićenje i izručenje traži haški sud ali, "sam tekst nisam vidio", odgovorio je kratko Mesić upitan da komentira ne znači li takav slijed događaja kraj mogućnostima za dogovor ili eventualne olakšice oko izručenja odbjeglog hrvatskog generala, haškog osumnjičenika.

U prijepodnevnom dijelu Ohridskog skupa govorili su predsjednici osam zemalja jugoistočne te srednje Europe (Albanija, BiH, Bugarska, Hrvatska, Mađarska, Makedonija, Slovenija, Srbija i Crna Gora), te novi civilni upravitelj UN-a na Kosovu Harri Holkeri.

Umjesto najavljenog srpskog člana trojnog BiH predsjedništva Borislava Paravca na skupu sudjeluje hrvatski član Dragan Čović koji je u svome govoru istaknuo da je pošten dijalog među narodima i manjinama izuzetno važan za izgradnju modernog i demokratskog društva kako bi se ostvarilo konačno, iskreno pomirenja među narodima BiH.

Predsjednik Mesić trebao bi u petak u Ohridu razgovarati s direktorom UNESCO-a Koichirom Matsuurom.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara