Mimica: Do kraja 2003. ispunit ćemo obveze iz SSP-a

REPUBLIKA Hrvatska će do kraja 2003. godine ispuniti sve obveze iz pridruženog članstva EU, rekao je ministar za europske integracije Neven Mimica u četvrtak u Beču na kongresu ´Hrvatska na putu u EU´.

´Hrvatska je sposobna postati prvi sljedeći kandidat za proširenje Unije bez obzira na tempo ostalih zemalja jugoistočne Europe. Do 2003. ćemo ispuniti sve obveze iz pridruženog članstva, a do 2006. i uvjete koji se inače postavljaju pred zemlje s otvorenim pregovorima o članstvu´, rekao je Mimica.

Iako je rok za provedbu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju 6 godina, Hrvatska je već u prvoj godini ispunila više od 50 posto uvjeta, naglasio je Mimica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hrvatska očekuje da će EU ili na summitu u Kopenhagenu ili barem sljedećeg ljeta u Solunu poslati jasnu poruku o svojim namjerama prema zemljama tzv. Zapadnog Balkana, rekao je Mimica i dodao da EU do sada pokazuje premalo entuzijazma i potpore navedenim zemljama i često im prepušta da potpuno same rješavaju svoje obveze iz procesa stabilizacije i pridruživanja.

Mimica je dodao da će Hrvatska nastaviti pridonositi regionalnoj stabilnosti i razvijati dobrosusjedske odnose i tim se načinom također približiti Uniji.

Kongres ´Hrvatska na putu u EU´ završit će istoimenim izlaganjem predsjednika Republike Stipe Mesića kasno popodne u bečkom dvorcu Schoenbrunne.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara