Zbog kandidature Jadranke Kosor svađa u vrhu HDZ-a

IAKO su u nedjelju čelnici HDZ-a kao jedan izašli pred novinare i ponosno objavili kandidaturu Jadranke Kosor za mjesto predsjednice RH, Nacional otkriva kako je pri donošenju odluke o predsjedničkom kandidatu HDZ-a došlo do verbalnih obračuna u samom vrhu stranke.

Jedan od najutjecajnijih ljudi u razgovoru za Nacional otkrio je kako se HDZ ipak odlučio na isticanje vlastitog kandidata isključivo zbog pokazivanja snage stranke, jer je najjača hrvatska stranka u zadnjih par mjeseci počela gubiti popularnost. Predviđanja su bila da će se taj trend nastaviti ne istakne li HDZ vlastitog kandidata za predsjednika RH.

Kako su jedina dva moguća ozbiljna kandidata u HDZ-u bili Andrija Hebrang i Jadranka Kosor, pristupilo se prebrojavanju pozitivnih i negativnih strana oba potencijalna kandidata. Hebrangova najveća prednost bila je potpora članstva stranke, koje je ionako orijentirano puno desnije od proklamiranih stavova predsjednika HDZ-a Ive Sanadera.

No, međunarodna zajednica Hebranga ne smatra dobrim kandidatom, a udovoljavanje zahtjevima iz inozemstva jedna od ključnih odrednica Sanaderove politike.

Tako je na kraju u nedjelju na sjednici Predsjedništva HDZ-a za predsjedničkog kandidata izabrana Jadranka Kosor, na što su Andrija Hebrang i njegovi istomišljenici burno reagirali.

"Možete me smijeniti, ali ja smatram da nije dobro ni za stranku ni za državu da Jadranka Kosor bude predsjednički kandidat. Ona nema šanse da pobijedi jer je sama po sebi slab kandidat, a i zato što je žena." – kazao je Ivan Bagarić, glavni organizator nedavne dodjele titule počasnog građanina Širokog Brijega Andriji Hebrangu.

No, autoritarni šef HDZ-a Ivo Sanader oštro je odgovorio Bagariću: "Tko si ti da možeš reći što je najbolje za stranku i za državu?"

Nakon toga Hebrang je, zajedno sa svojih dvadesetak istomišljenika otišao u drugu prostoriju. Nezadovoljnici su se vratili tek nakon dvadesetak minuta, na intervenciju Luke Bebića.

Po povratku u glavnu prostoriju Hebrang je navodno bio potpuno drugačijeg raspoloženja, kazao je kako podupire kandidaturu Jadranke Kosor, pa dodao kako je svjestan da ga ne vole u Europi jer ga smatraju desničarom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara