Mesić potvrdio da Turek traži razrješenje s dužnosti ravnatelja POA-e

HRVATSKI predsjednik Stjepan Mesić potvrdio je danas da je ravnatelj Protuobavještajne agencije (POA) Franjo Turek najavio da će podnijeti zahtjev za razrješenje s te dužnosti, ali i napomenuo da zahtjev još nije primio.

"Ono što ja znam je da je Turek najavio svoj zahtjev za razrješenje i to je sve. Još ga nisam dobio, ali je Turek rekao da će ga uskoro poslati, moguće je da je već stigao", izjavio je predsjednik Mesić novinarima uoči početka obilježavanja 22. Dana hrvatskih odvjetnika u Hrvatskoj odvjetničkoj komori.

Napomenuo je da razrješenje s dužnosti ravnatelja POA-e Turek traži iz osobnih razloga.

Predsjednik Mesić tako je potvrdio pisanje medija koji proteklih nekoliko tjedana najavljuju Turekovu smjenu, pozivajući se na neslužbene izvore iz državnog vrha.

Zamoljen za komentar medijskih napisa da Turek odlazi zbog navodnog nezadovoljstva Vlade i njegova Ureda radom obavještajnih službi, posebno POA-e, u traganju za haškim optuženikom Antom Gotovinom, Mesić je kazao da je zadovoljan radom službi.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dokaz da su obavještajne službe dobro radile je taj da nema ni jedne afere u vezi s onima koji su zaposleni u službama. Uvijek su se neke afere svojevremeno motale, a u zadnjih nekoliko godina ni jedna afera nije bila u Hrvatskoj, i to je dokaz da službe profesionalno rade svoj posao", rekao je.

Upitan kako komentira nedavnu izjavu ministra unutarnjih poslova Marijana Mlinarića o navodnim obavještajno-medijskim podvalama u "slučaju Gotovina", odnosno da su obavještajne službe hrvatske medije punile dezinformacijama o Gotovini, Mesić je odgovorio da nije bilo nikakvih podvala.

"Što se Hrvatske tiče tu nije bilo nikakve podvale. Vjerojatno je netko dostavljao određene dezinformacije Haškom sudu i tužiteljstvu, ali to nisu naše obavještajne službe niti bilo tko iz oficijelnih krugova. Tko je to mogao, vjerojatno netko tko baš ne želi ovoj zemlji najbolje", kazao je predsjednik.

Odbacio je medijska nagađanja o navodnim smjenama ravnatelja ostale dvije službe (Vojno-obavještajne i Obavještajne agencije). "Oni i dalje ravnaju svojim službama", rekao je.

Prema pisanju medija, Turek bi službeno trebao biti razriješen u ponedjeljak, a zamijenio bi ga Joško Podbovšek, djelatnik OA-e. No, službene potvrde tih informacija još uvijek nema.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara