Mesić: Primit ću generala Gotovinu ako mi se javi

Mesić: Primit ću generala Gotovinu ako mi se javi

HRVATSKI predsjednik Stjepan Mesić izjavio je danas da će i osobno primiti generala Antu Gotovinu ako mu se javi jer je Gotovina general u pričuvi pa je i njegova dužnost (kao vrhovnog zapovjednika) da ga primi.

"Ako mi se javi general Ante Gotovina i osobno ću ga svakako primiti jer je Gotovina general u pričuvi i moja je dužnost da ga primim", rekao je danas predsjednik Mesić u HAZU odgovarajući na pitanja novinara u vezi s jučerašnjom odlukom da će Haaškome sudu predložiti preispitivanje optužnice protiv Gotovine.

Istaknuvši da nije osobno kontaktirao s Gotovinom već mu je slao poruke, Mesić je podsjetio da to mediji dobro znaju te da su to korektno prenosili hrvatskoj javnosti.

Mesić smatra da će se sada ubrzati rješavanje situacije vezane uz generala Antu Gotovinu.

Da je Gotovini bivša vlast dala priliku odgovarati na pitanja istražitelja, tj. surađivati s Haaškim sudom, Gotovina bi mogao obraniti svoju čast i svoju Hrvatsku vojsku, rekao je Mesić.

Naveo je da je Gotovina pokrenuo više od 300 prijava protiv svojih vojnika i više od 250 kaznenih prijava što mu ide u prilog jer je njegova dužnost bila tražiti odgovornost za sve što sazna.

Mesić je ponovio da mu je bila moralna obveza reagirati nakon što je pročitao Gotovinin intervju "Nacionalu". Iz toga intervjua, dodao je, bilo je vidljivo da je Gotovini (1998.) bilo zabranjeno očitovati se na pitanja Haaškoga tužiteljstva i tako je bio doveden u poziciju da ne može braniti sebe i iznositi činjenice koje mu idu u korist.

Na pitanje smatra li da je trebao kontaktirati hrvatsku Vladu o svojoj odluci, Mesić je rekao da nije bilo potrebno bilo koga obavještavati, pa tako ni hrvatsku Vladu o tomu što je do sada učinio u vezi s generalom Gotovinom.

Ali, istaknuo je, Vladi treba dati sve dokumente koji su pronađeni ili koji se mogu pronaći, a mogu utjecati na Gotovinin spis u Haaškom sudu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Te dokumente ne mislimo predati izravno Haaškome tribunalu, već vladinom Uredu za odnose s Haaškim sudom", dodao je Mesić.

Na pitanje smatra li da će Haaški sud izmijeniti dio Gotovinine optužnice, Mesić je ustvrdio da samo sud to može predložiti Tužiteljstvu.

"Ja nisam sudac ni tužitelj, ja ne branim generala Gotovinu niti mu pomažem nego jedino želim da on ima isti tretman koji imaju i drugi, dakle da odgovori na pitanja i da se brani", rekao je Mesić izrazivši očekivanje da će Gotovina pristupiti Haaškom sudu iako Tužiteljstvo ne bude promijenilo optužnicu.

Jer, rekao je, Gotovina je u intervjuu priznao Haaški sud, hrvatsko pravosuđe i institucije hrvatske države.

Mesić je rekao da mu je teško komentirati razloge zbog kojih je Gotovina promijenio dosadašnje stajalište.

Mogu samo nagađati o njegovim razlozima, pa tako mislim da je u protekle dvije godine imao prilike razmotriti sve činjenice i okolnosti u kojima se našao i shvatiti da pred Haaškim tribunalom trebaju biti svi jednaki, pa tako i on, rekao je Mesić.

Gotovina je mogao shvatiti da nitko ne može izbjegavanjem odgovora pred Haaškim tribunalom biti amnestiran te da njegovi politički savjetnici u stvari na njegovoj koži skupljaju političke bodove. General Gotovina je pametan i razuman čovjek koji je sve razlučio i odlučio kako će sada reagirati, zaključio je Mesić.

Ured Predsjednika Uredu za suradnju s Haagom dostavio dokumentaciju o Gotovini

Ured predsjednika Republike dostavio je određeni broj dokumenata iz "slučaja Gotovina" vladinom Uredu za suradnju s Haaškim sudom, neslužbeno se doznaje u Banskim dvorima.

Za Haaški sud dokumentacija je pravovaljana tek kad ju dobije službenim putem, dakle, preko vladinog Ureda.

Već ranije Haag je, iako je posjedovao određenu dokumentaciju, od vladina Ureda zatražio da mu je i službeno dostavi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara