Mesić: Slovenija bi na more gledala sa 20-tak kilometara da Hrvati nisu oslobodili Istru i Trst

"ISTI granični spor koji Hrvatska ima sa Slovenijom, Slovenija je imala s nama i kad je ona ulazila u EU. Prema tome treba malo i principijelnosti", poručio je hrvatski predsjednik Stjepan Mesić govoreći večeras na Fakultetu političkih znanosti na temu "Hrvatsko članstvo u Vijeću sigurnosti i međunarodni položaj Republike Hrvatske". Dodao je da stoga "Slovenija nije problem Hrvatske već je ona problem Europske unije" pa "neka Europska unija o tome vodi računa".

Hrvatska ne može prihvatiti slovenske zahtjeve za cijelim Piranskim zaljevom, jer je, podsjetio je Mesić, još Badinterova komisija zaključila da granice bivših jugoslavenskih republika postaju granice novostvorenih država. Mesić je nadalje napomenuo kako Hrvatska pristaje na međunarodnu arbitražu, dok Slovenija to uporno odbija, pa vjeruje da će se cijeli međudržavni problem, dok se ne iznađe prikladno rješenje, jednostavno zamrznuti.

Prema Mesićevom mišljenju, Slovenija može zahvaliti Hrvatima svoj izlaz na more i to zbog kretanja partizanskih postrojbi u Drugom svjetskom ratu. "Slovenske partizanske jedinice su se orijentirale prema austrijskoj granici, a hrvatske jedinice su vodile teške bitke u Istri sve do Trsta i osvojile Trst", pa tako "da hrvatske jedinice nisu oslobodile taj prostor, danas bi Slovenija gledala s jedno dvadeset kilometara more", objasnio je Mesić.

Ig.M.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara