Mesić u Dnevnom avazu: "Nepotrebno politiziranje" koridora 5C

PREDSJEDNIK Republike Hrvatske Stjepan Mesić u intervjuu koji u petak objavljuje bosanski list Dnevni avaz, ocijenio je da se problem gradnje prometnice koridor 5C kroz BiH, kako se izrazio, "nepotrebno politizira".

"To je ekonomsko pitanje koje se tiče ne samo razvoja privrede u BiH i Hrvatskoj, nego se tu radi o jednom gospodarskom pitanju koje se tiče i Mađarske i cijele srednje Europe", rekao je Mesić.

Prema njegovim riječima tek kada se ta autocesta od Budimpešte do Ploča završi, možemo očekivati aktiviranje svih privrednih i ljudskih potencijala i u BiH i na jugu Hrvatske.

"Uostalom, ta autocesta za nas je važna jer povezuje jug i sjever Hrvatske. Zato nam odgovara da se ubrza gradnja. Međutim, treba se dogovoriti o modelu na kojem će se ta autocesta graditi. Mi imamo model koji se pokazao vrlo uspješnim. Samo u jednoj godini gradili smo više nego bivša Jugoslavija za 30 godina", kazao je Mesić.

On dodaje da "ako treba, neka svatko gradi svoj dio koridora 5C, ali u dogovoru i s mađarskom stranom, i s bosansko-hercegovačkom i hrvatskom", ističući kako se "ne bi se trebalo dogoditi da jedna od ovih zemalja napravi svoj dio autoceste, a druga ga uopće ne stavi u svoj plan".
Komentirajući svoj predstojeći posjet Libiji, Mesić otkriva kako libijski predsjednik Moamer el-Gadafi namjerava graditi dvije tisuće kilometara autoceste i još toliko kilometara suvremene željezničke pruge kroz Libiju. Mesić je najavio da namjerava lobirati kako bi dio posla na gradnji prometnica kroz Libiju dobile hrvatske i bosanskohercegovačke građevinske tvrtke.

"Ja, inače, u svakoj prigodi kad mogu pokušam uraditi nešto dobro i za Hrvatsku i za BiH i njihove ekonomske i političke interese", rekao je Mesić.

Na pitanje kako ocjenjuje položaj Hrvata u BiH Mesić je odgovorio: "Hrvatskoj je stalo da se BiH što bolje razvija, da Hrvati u BiH napreduju, ali da svoje šanse traže u BiH".

Po Mesićevom tumačenju Daytonski sporazum "ima svoje nedorečenosti" te da baš zbog te nedorečenosti "sve subjektivne snage u BiH moraju se zauzeti da se Daytonski sporazum nadogradi i da Bosna profunkcionira kao svaka moderna europska država".

Mesić je kritizirao činjenicu što Karadžić i Mladić još nisu uhićeni i poslani u Haag. "Oni spadaju među najveće zločince dvadesetog stoljeća. Mislim da je sramotno za one koji ih mogu privesti da su njih dvojica još na slobodi", istaknuo je Mesić.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara