Meteolarm na snazi za cijelu Hrvatsku: U Zagrebu mogući udari vjetra do 120 km/h

Meteolarm na snazi za cijelu Hrvatsku: U Zagrebu mogući udari vjetra do 120 km/h
Foto: Čitatelj Indexa/Meteoalarm

ZA VEĆI dio Hrvatske na snazi je narančasto upozorenje Meteoalarma. Crveno upozorenje na snazi je za Velebitski kanal, dok je žuto upozorenje na snazi za zapadnu obalu Istre i Dalmaciju.

Vjetrovito se očekuje tijekom cijelog dana. U unutrašnjosti oblačno uz kišu, lokalno obilnu, a u gorju se ponegdje očekuje susnježica ili snijeg. Na Jadranu promjenljivo oblačno, mjestimice s kišom i grmljavinskim pljuskovima. Vjetar na kopnu umjeren do jak sjeverni i sjeveroistočni, povremeno s olujnim udarima.

Na većem dijelu Jadrana i u unutrašnjosti Dalmacije puhat će jaka i olujna, podno Velebita i orkanska bura, a na jugu Dalmacije umjereno do jako jugo. Najviša dnevna temperatura zraka u većem dijelu unutrašnjosti od 5 do 10, a na istoku i Jadranu uglavnom od 11 do 16°C.

Upozorenja Meteoalarma

Zagrebačka regija

Olujni, lokalno mogući i orkanski udari sjevernog i sjeveroistočnog vjetra. Najjači udari vjetra 65-120 km/h. Mjestimice obilna kiša. Količina oborine veća od 20 mm

Budite spremni na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Moguć je prekid prometa i prekid opskrbe električnom energijom.

Osječka regija

Mjestimice vrlo jaki udari sjevernog i sjeverozapadnog vjetra. Najjači udari vjetra 40-65 km/h. Mjestimice obilna kiša. Količina oborine 30-60 mm.

Budite na oprezu zbog krhotina koje lete nošene jakim vjetrom. Mogući su lokalizirani prekidi u aktivnostima na otvorenom.

Karlovačka regija

Vrlo jaki udari sjevernog i sjeveroistočnog vjetra. Najjači udari vjetra 40-65 km/h. Mjestimice obilna kiša. Količina oborine veća od 45 mm.

Gospićka regija

Mjestimice i olujni udari sjeveroistočnog vjetra. Najjači udari vjetra 40-65 km/h. Obilna kiša mjestimice. Količina oborine 50-100 mm.

Velebitski kanal

Jaka i vrlo jaka, mjestimice olujna bura. Najjači udari vjetra 35-70 čvorova (65-130 km/h).

UTJECAJ: Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegava putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu, upozorava Meteoalarm.

Sjeverna Dalmacija

Jaka, ponegdje i vrlo jaka bura. Najjači udari vjetra 35-55 čvorova (65-100 km/h).

UTJECAJ: Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.

Sutra slično kao i danas

Pretežno oblačno, mjestimice s kišom, a u višem gorju snijegom očekuje se sutra. Oborina lokalno može biti obilna. Na kopnu će puhati umjeren, u prvom dijelu dana i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar s olujnim udarima, a na Jadranu jaka i mjestimice olujna bura. Najniža temperatura zraka u unutrašnjosti od 2 do 7, na Jadranu od 8 do 12, a najviša dnevna između 5 i 10, u Dalmaciji do 17°C.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara