Za Cameronova nasljednika kandidirala se i nova Margaret Thatcher: "Vrijeme je za radikalne reforme"

Za Cameronova nasljednika kandidirala se i nova Margaret Thatcher: "Vrijeme je za radikalne reforme"

Foto: Hina

BRITANSKI ministar pravosuđa Michael Gove objavio je svoju kandidaturu za čelnika vladajuće Konzervativne stranke  i nasljednika premijera Davida Camerona, a dosad su službeno svoje kandidature, za koje rok istječe u ponoć, objavili još zastupnica Andrea Leadsom, ministrica unutarnjih poslova Theresa May i ministar rada i mirovinskog sustava Stephen Crabb.

Premijer Cameron se obvezao podnijeti ostavku ako britanski birači odaberu izlazak iz Ujedinjenog Kraljevstva što se dogodilo tijesnom većinom na referendumu 23. lipnja. 

Goveova objava kandidature predstavlja iznenađenje budući da se očekivalo da će on podržati bivšeg londonskog gradonačelnika Borisa Johnsona na toj dužnosti.

"Htio sam pomoći sastaviti tim za Borisa Johnsona kako bi nas političar koji je zagovarao napuštanje Europske unije mogao voditi u bolju budućnosti", napisao je Grove u kolumni za internetsko izdanje časopisa Spectator objavljujući svoju kandidaturu.

"Međutim, nevoljko sam došao do zaključka da Boris ne može osigurati to vodstvo ili sastaviti tim za zadaću koja je pred nama."

Britanska zastupnica Andrea Leadsom, zagovornica Brexita, također je objavila svoju kandidaturu.

"Drago mi je da mogu reći da se natječem za čelno mjesto konzervativaca", napisala je ona na Twitteru.

Ministrica unutarnjih poslova Theresa May najavila je u pismu objavljenom u četvrtak u Timesu da će se kandidirati za Cameronovu nasljednicu i obećala je da će okupiti sve Britance.

"Nakon referenduma prošli tjedan, naša zemlja treba snažnog i priznatog vođu da prođe ovo razdoblje ekonomske i političke nesigurnosti i da dogovori najbolje uvjete za izlazak iz Europske unije", napisala je May. Najavila je da želi provesti "radikalni program društvenih reformi", kako bi Ujedinjeno Kraljevstvo bila "zemlja u službi svih".

Theresu May (59)  je na dužnost ministrice unutarnjih poslova izabrao David Cameron 2010. Ponekad je nazivaju "novom Margaret Thatcher" zbog čvrstih stajališta bilo da se radi o delinkventima, ilegalnim migrantima ili islamističkim propovjednicima. May je euroskeptik u duši, no nije se zauzela za Brexit jer je ostala odana premijeru Cameronu.

Times je napisao da je "ona jedina ličnost sposobna ujediniti podijeljenu konzervativnu stranku".

Ministar rada i mirovinskog sustava Stephen Crabb prvi je službeno objavio svoju kandidaturu u srijedu. Rekao je da bi njegov glavni prioritet kao premijera bio povratiti kontrolu nad imigracijskom politikom te da je na referendumu glasao za ostanak svoje zemlje u EU.

Crabb je rekao da je odluka građana u pogledu budućnosti Britanije u EU bila jasna i da nema povratka. Dodao je pritom da nema govora o ponavljanja referenduma.

"Želim voditi vladu koja ispunjava očekivanja 17 milijuna ljudi koji su glasali za izlazak Velike Britanije iz EU-a", napisao je on u kolumni za Daily Telegraph,

Kandidati imaju rok do ponoći da podnesu kandidature.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara