"Milan Bandić u Zagrebu pomaže razvoju organiziranog kriminala"

VEĆ je sama najava Otvorenog na teletekstu HTV-a bila vrlo intrigantna: "Miljuš ni prvi, ni POSLJEDNJI novinar kojeg je pretukla mafija". Najava je skinuta deset minuta prije početka emisije. Kad se ukazala Dijana Čuljak Šelebaj odmah se vidjelo da je situacija pod kontrolom, ali nažalost, iz špice sinoćnje emisije posvećene mafijaškom napadu na novinara Dušana Miljuša upadljivo je ispala njezina stalna suradnica Ivana Šikić, djevojka ubijenog Davorina Zečevića.

Zanimljiv je bio odnos snaga u studiju. Mladen Pleše i Gordan Malić iz EPH protiv ravnatelja policije Marijana Benka i novinara Nacionala Berislava Jelinića, uz diskretno sekundiranje Ive Banca i glavnog tajnika HND-a Vladimira Lulića. Gostovao je u izravnom javljanju iz bolničkog kreveta i sam Miljuš, kojeg je voditeljica mudro upitala je li mu možda "sinula" ideja zbog kojeg teksta bi mogao bit napadnut. Nažalost, nije mu ništa "sinulo" jer je dobio težak potres mozga.

Benko nije želio odgovoriti je li policija kontaktirala Petračevu majku

U 45-minutnoj raspravi kritiziralo se tumačenje policije da Miljuš nije prijavio prijetnje koje je primao. Drugim riječima, sam je kriv što je pretučen jer nije općepoznate prijetnje objavljene u medijima - prije nekoliko mjeseci među osmrtnicama u Večernjem listu, te nedavno izravno izravno izrečene od Zlate Petrač - nije prijavio policiji i tražio zaštitu. "To nije nuđenje zaštite novinarima o čemu govore premijer Sanader i ministar Rončević", naglasio je Gordan Malilć iz Globusa. "Ako policija zna od koga stižu prijetnje, zašto ih ne hapsi?". Marijan Benko nije želio odgovoriti je li policija saslušala Zlatu Petrač, majku osuđenog Hrvoja, koja je najavljivala da bi volje poslati "bosančerose" na Miljuša. Podržao ga je i Nacionalov novinar Berislav Jelinić: "Duboko sam uvjeren da je policija kontaktirala Zlatu Petrač".

Svoj obol raspravi dala je i Dijana Čuljak. Najprije ilustrativnim pitanjem za Benka "što bi bilo kad bi željela naručiti ubojstvo", a zatim i žestokim napadom: "Kako se policija osjeća, što radi?". Benko je na to izrazio žaljenje i pozdravio Miljuša.

Pleše i Malić nisu odustajali od kritike policije i vlasti. Policija mora znati što se događa u podzemlju prije nego što se nešto dogodi, a ne početi istragu od uviđaja. Organizirani kriminal neće razbiti pozornici ili auto patrole. Malić je upitao: "Kakva je to država u kojoj vlast podjednako čuva novinare i kriminalce?". Inzistirajući na tezi da je u Hrvatskoj organizirani kriminal duboko povezan s establišmentom, novinar Globusa upozorio je da se novinari najprije pokušavaju ušutkati cenzurom u vlastitim medijima, a ako to ne prođe, tada ih napadaju kriminalci na cesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Treba imati vjere u policiju"

Marijan Benko otkrio je da je u proteklih pet godina bilo 11 ovakvih napada, a riješena su samo dva. "Predmete ne stavljamo u ladicu, već radimo po njima godinama", pokušao se opravdati, dodajući kako policija godišnje rješava 95 posto ubojstava. Na Plešeovo pitanje koliko su riješili mafijaških ubojstava, nije dao odgovor, kao što nije želio ni otkriti točan podatak kojim se sam pohvalio, o tome koliko je policija spriječila mafijaških napada. U pomoć mu je opet priskočio Berislav Jelinić, ustvrdivši da "organizirani kriminal u Hrvatskoj nije tako jak, jer da jest ne bi ovo radio". "Treba imati vjere u policiju. Ne treba pretjerano generalizirati, već rješavati problem jedan po jedan", kazao je Jelinić.

Gordan Malić nije poslušao njegovu sugestiju. "Ako policija već ne rješava slučajeve napada, neka prestane barem pomagati kriminalcima". Istaknuo je podatak da je država izravno izašla u susret Hrvoju Petraču, premještajući ga prvo u poluotvoreni odjel zatvora u Lepoglavi, a potom i na otvoreni odjel u Lipovici, odakle može utjecati na svjedoke u još dva postupka koji se vode protiv njega.

"Ako mafija ne shvati da je ovime najveću štetu nanijela upravo sebi, hrvatsko društvo definitivno je izgubilo bitku s kriminalom"

Na kraju, optužio je i Milana Bandića da je u Zagrebu napravio atmosferu u kojoj zločinačke organizacije naprosto cvatu. "On se najprije lijepo razvijao u okviru malog i srednjeg poduzetništva, a sad je već prešao u krupne poduzetnike. Ako dobivanje poslova bez natječaja nije pogodovanje kriminalu, onda ne zna što jest", rekao je Malić, dodavši kako se političari na svim razinama puno benevolentnije odnose prema kriminalcima, nego prema novinarima, te da je u društvu zavladala atmosfera terora i straha. Pleše je zaključio: "Ako ovaj napad na Miljuša ne bude početak konačnog obračuna s organiziranim kriminalom, ako mafija ne shvati da je ovime najveću štetu nanijela upravo sebi, hrvatsko društvo definitivno je izgubilo bitku s kriminalom". U tom slučaju, možda je pokaže istinitom HTV-ova najava Otvorenog kako Miljuš nije "ni prvi, ni posljednji novinar kojeg je pretukla mafija".

T.K.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara