Milan Bandić - vođa po mjeri mnogih Hrvata

Milan Bandić - vođa po mjeri mnogih Hrvata
Foto: Filip Kos/PIXSELL

GLEDAMO tako kako se broj zastupnika Milana Bandića u saboru povećava s jedan na tri, pa pet, pa deset, pa dvanaest… Da do izbora ne dođe još koju godinu, Bandić bi valjda okupio dvotrećinsku većinu i mogao uredno proglasiti sebe za hrvatskog kralja Milana Prvog.

No kada se stvari ogole – Milan Bandić umnogome predstavlja u politici ono što mnogi i na ljevici, i na desnici žele, a to je jaka i snažna država koja se petlja u sve i svašta, i to tako da porezima uzima novac i potom ga dijeli. Upravo onako kako Zagreb radi – uzima se građanima uz najveći prirez u državi da bi se onda nekim skupinama građana uredno dijelilo "besplatno". U tom modelu, prema kojem se politika svodi na prikupljanje poreznog novca i dijeljenje istog potpuno "besplatno", od graha do udžbenika, višestranačje je u biti nepotrebno i samo je smetnja.

Bandićeva Hrvatska – zemlja podjele javnog novca

Kada u Hrvatskoj spomenete alternativu postojećem sustavu – malu liberalnu državu, osjete se napadnuti i lijevi i desni. Svi žele neku "bolju Hrvatsku", ali ne tako da se stvari mijenjaju, već samo da dobiju koji kolač više u postojećem sustavu.

Hoćete primjere? Može. Ovi u Uljaniku su htjeli samo da se stvari ne mijenjaju – pa kada financijski zapne, uskoči država, a oni grade brodove - velike, lijepe, bijele, šarene – jest, u minusu su, ali rade i grade. Ovi u Hrvatskim željeznicama se groze kada im spomenete komercijalizaciju i posebno privatizaciju – oni bi samo da stvari idu ovako kako su do sada išle, da država uskoči i poreznim novcem nadoknadi gubitke jer zločesti putnici idu bržim autobusom. 

Pa čak bi i u prosvjeti većina htjela "malo bolji pravilnik", ali kada im spomenete vaučerizaciju, izvrstan sustav koji omogućava konkurenciju u školstvu, ali i socijalnu državu – ipak ne bi oni to. Model koji bi iz škola izbacio nasilne učenike, ali i loše nastavnike, a nagradio one koji rade dobro (jer bi se škole borile za dobre nastavnike) ipak je za većinu prevelika promjena.

Ako postoji neki nerazvijeni kraj – idemo mu malo prebaciti javnog novca i sigurno će procvjetati. A kada se govori o javnom novcu, nitko to ne radi bolje i elegantnije od našeg Milana. Pa evo za svaki Prvi svibnja, Milan je tu, dijeli "besplatan" grah od novca poreznih obveznika i sami porezni obveznici dolaze i tuku se za taj grah. Pa onda jadnome Milanu i zdravlje strada jer je nosio kazan za "opće potrebe", a skoro je zbog toga bio i opjevan u pjesmi poput partizanskog komandanta Save Kovačevića.

Politika bez ideologija – samo interesi

Milan Bandić je izvrsno shvatio još jednu pojavu suvremene Hrvatske – činjenicu da su mnogi građani uvjereni kako "ideologije nisu bitne" jer žele samo "bolji život". U pitanju je potpuna besmislica jer bolji život upravo ovisi o ideologiji i osobnim preferencijama samog pojedinca (opet vezano za ideologiju). Dakle, nekome je "dobar život" ako mu velika firma poput Holdinga ponudi 40 sati posla tjedno i redovnu plaću, nekome drugome je "dobar život" ako lako može otvoriti firmicu i raditi za sebe, nekome trećemu ako može podučavati ili se baviti turizmom… No Hrvati se, eto, vole boriti za "bolji život", makar pri tome išli u sasvim drugačijim smjerovima. 

Bandić i tu nudi vrhunsko rješenje – on ima sve ideologije pa po potrebi nosi bedž s likom druga Tita ili predloži da Maršalu oduzmu ulicu. On je i lijevo, i desno, i gore, i dolje, čak su mu i ove fontane nekako simbolične, na njima se može ocrtati projektorima bilo koji lik - po potrebi.

Kada u Hrvatskoj imate elite koje su navikle živjeti samo od javnog novca i vladati preraspodjelom tog novca (a pogledajte CV-ove ovih "preletačevića" kod Bandića, valjda i papa ima više iskustva u realnom sektoru od njih), onda je majstor za preraspodjelu Milan Bandić njihov prirodni izbor. Bandić prima sve – sutra se uredno možete javiti u sjedište Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti, primit će vas bez problema. Nove snage su uvijek dobrodošle.

Onda postajete kotačić sustava, a sustav će biti zahvalan - ovisno o razini, dobit ćete grah ili mjesto na listi za naredne izbore, a uspjeh, naravno, znači i egzistenciju.

Bandić je shvatio što Hrvati vole

Stoga se Bandiću ne treba čuditi, on je savršeno shvatio što Hrvati vole: kao prvo, vole javni novac, vole da se uzima i onda dijeli "besplatno", kao recimo školske knjige. Vole da se uvijek priča o nekim promjenama, ali da se uistinu ništa ne mijenja. Vole i sustav u kojem postoje velike državne, odnosno gradske firme, a poslodavac nije omraženi privatnik. Neće se, naravno, kod Bandića pričati o tome koliko će mjesta zbog tehnologije postati suvišno u Holdingu, pričat će se koliko se radilo i kako će se podijeliti bonusi, božićnica i ostali dodaci. Nadalje, Hrvati vole da se "dela" jer je u nas puno važnija aktivnost nego rezultat. Bandić sve to dobro zna. Ako je netko dobro naučio znanje na Fakultetu političkih znanosti – onda je to Milan Bandić. Lider po mjeri mnogih Hrvata. 

Ako ga zdravlje bude držalo – gledat ćemo ga još godinama. Htjeli mi to ili ne, on predstavlja ono što većina želi: moćnu, no milostivu državu koja vam "poklanja" materijalne stvari, osigurava posao i rješava sve druge probleme u životu. Vašim novcem, naravno, ali većina Hrvata izgleda ne želi upravljati svojim novcem. Zato su tu ljudi poput Milana da ih vode za rukicu kroz život.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara