Milanović o uhićenju Duhačeka: Iza ovoga stoji režim, a ne obična policija

Milanović o uhićenju Duhačeka: Iza ovoga stoji režim, a ne obična policija
Foto: Kristina Štedul Fabac/Pixsell

PREDSJEDNIČKI kandidat i nekadašnji premijer iz redova SDP-a Zoran Milanović osvrnuo se na uhićenje Indexovog novinara Gordana Duhačeka. Poziva policiju da se ne da izmanipulirati u takvim stvarima od strane režima jer, kako kaže, iza uhićenja novinara stoji režim, a ne obična policija.

"Ja ne mogu govoriti o onome što ne znam, a ne znam detalje njegovog privođenja, pa mogu reći da imam određenu razinu povjerenja prema policiji što se toga tiče. Ali čitava ova stvar je kriva, sve je krivo postavljeno", kazao je Milanović dodajući kako Duhaček nije trebao biti ni prijavljen pa onda sigurno ne bi moglo doći ni do privođenja.

"Meni je neshvatljivo da se to dogodilo. Da je čovjek prijavljen i procesuiran pa na kraju i osuđen zbog tvitova u kojima se rugao policiji. I to godinu dana kasnije. Koliko god to bilo uvredljivo nekom policajcu, jasno je da ovo nije došlo od pozornika, već je ovo stvar politike. Netko odozgo je to naredio, a tako nešto nas kao društvo gura natrag...

Radi se o jednom subkulturnom pokliku, ACAB, postao je mainstream, probio se u javnost. Očito postoje dvostruki kriteriji. Zašto prije dva tjedna, kad je bila cijela ona hajka, nisu uhapsili Pupovca, što mu nisu skinuli imunitet? I za manje su to radili. Prije nekoliko dana grupa navijača je na utakmici urlala i pozivala na linč i na ubijanje cijele jedne nacionalne skupine. To nije narušilo osjećaje građana? Zašto tu nije ništa napravljeno?" komentirao je Milanović.

O pjesmici

"A da ne govorim o pjesmici u formi rugalice, sprdačine. Ovo je vrsta slobodnog građanskog govora, ruganje, radi čega se ljude ne smije privoditi ni prijaviti.

Ništa ne valja u toj priči. Sve je pogrešno i ovo građane poziva na bunt i otpor prema verbalnom deliktu. Ovo je režimska policija, odnosno još gore, režimska policija u demokraciji. Iza ovoga ne stoji obična policija nego režim.

Prekršajni zakon koji dopušta ovakav osvetnički čin treba mijenjati", poručio je Milanović.

"On je žestok novinar, zna pisati svašta i svakome, ako je taj čovjek zaista dan ranije bio u Heinzelovoj, zašto ga nisu zadržali, pa to se sve lako može utvrditi... Vjerojatno će sada režim naći nekog žrtvenog jarca koji će za to odgovarati."

Uskoro opširnije

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara