Milivoj Ašner: Spreman sam za hrvatski sud jer sam nevin

"ZAR JE za mnom raspisana tjeralica. Zašto?", kroz smijeh je Milivoj Ašner upitao novinara Suna koji ga je došao intervjuirati.

Njegova druga supruga Edeltraut odmah se umiješala u razgovor i kazala kako je sve u rukama njihovih odvjetnika. U razgovoru Ašner je porekao bilo kakvu umiješanost u zločine počinjene u Požegi za vrijeme Drugog svjetskog rata. "Ne znam ni za kakve deportacije Roma, Srba i Židova u Požegi. Tamo nitko nije ubijen. Nikad nisam čuo ni za jednu obitelj ubijenu u Požegi", kazao je.

Poriče da je ikoga poslao u Jasenovac, kako piše Sun "zloglasni logor u kojemu je poginulo više od 700 tisuća ljudi. "Moja savjest je čista i mogu se pojaviti pred bilo kojim sudom. Volio bih da mi daju šansu da pred optužbama odgovaram na hrvatskom sudu", kazao je Ašner "strijeljajući novinara svojim prodornim pogledom".

"Nikad nisam bio ustaša!"

Novinaru je priznao kako je bio poklonik ustaškog režima, međutim da nikada nije bio član istog. "Nisam bio s njima, no kao Hrvat sam poštovao to što su uvodili red. Međutim, bio sam protivnik nacizma, jer sam demokrat", tvrdi  Ašner. List navodi kako je i austrijska ministrica pravosuđa Maria Berger sinoć bila pod velikim pritiskom oko izručenja Milivoja Ašnera. Službenici ministarstva su otkrili kako bi sud mogao naložiti ponovne liječničke pretrage.

"Kad sam se spremio za odlazak, Ašner me čvrsto primio za ruku i pozvao na konjak govoreći mi da osjeća kako sam  častan čovjek. Odbio sam poziv i iz pristojnosti se rukovao s njim. Njegov stisak ruke je bio iznenađujuće jak za čovjeka njegove dobi. No, kad sam se susreo s njegovim oštrim plavim očima, nisam mu mogao uzvratiti kompliment", piše novinar u tekstu naslova  "U nacističkom brlogu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ašner me tukao konopom"

Tada je isti taj novinar potegao do Požege i susreo se s Dušanom Janoševićem, čovjekom koji tvrdi da ga je Milivoj Ašner osobno sadistički mučio, i to mjesecima. 88-godišnjak je kazao kako ga je Ašner u zatvoru tukao konopom do krvi svaki dan šest mjeseci. Također je kazao kako su drugi zatvorenici među kojima su bili Židovi i svećenici, svake noći bili ubijani u obližnjoj šumi.

Janošević je također ispričao kako je u to vrijeme radio kao krojački šegrt te da je bio zatvoren u malenoj ćeliji s još trideset zatvorenika. Uhićen je, tvrdi, 1941. iz razloga što je Srbin. "Čuvari su silom tražili od mene da kažem kao sam komunist, prema nama su se ponašali kao prema životinjama. Svaku noć su potapali užad u vodu da bi nas svako jutro s njima mlatili. Naredili su bili našoj rodbini da nam donose hranu te smo bili prisiljeni gledati kako je jedu čuvari", kazao je Stojanović.

Kad mu je novinar pokazao fotografiju na kojoj se Ašner šeće ulicama Klagenfurta uzviknuo je: "To je on, on je jako zao čovjek". "Na sudu bih sutra svjedočio protiv njega, makar mi to bilo zadnje u životu. Ne mogu vjerovati da ga Austrija štiti, to me zgražava i ostavlja bez teksta", kazao je.

J.M.
Foto: The Sun

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara