"Milo Đukanović krivi Slobodana Miloševića za šverc cigaretama"

"Milo Đukanović krivi Slobodana Miloševića za šverc cigaretama"

PREMIJER Crne Gore saslušan je u petak u Briju gdje ga se tereti za kriminalno udruživanje s ciljem međunarodnog krijumčarenja cigareta. Što se tamo događalo jako zaokuplja srpsku i crnogorsku javnost. Ova potonja za manje od dva tjedna bira predsjednika.

Opozicijski lider, šef Saveza za promjene Nebojša Medojević kaže da će Đukanović najvjerojatnije tražiti status svjedoka suradnika, što je po njemu najlogičnije objašnjenje zašto je Đukanović napokon šestog poziva otišao u Bari, kao jedan od 15 ljudi pod istragom zbog šverca.

"On bi na taj način spasio svoju kožu, ali istovremeno bi na dno povukao mnogo jače i žešće igrače od sebe... Da zaista ima osnove za sumnju da se Đukanović nudio tužiteljstvu i da je tražio zaštitu, govori činjenica da je u Bari otišao tek pošto je postao premijer i time stekao diplomatski imunitet" - naglašava Medojević u intervjuu za Press Online, koji tvrdi da talijansko tužiteljstvo protiv Đukanovića "ima vrlo jake dokaze".

"Srbija i Crna Gora saveznice u krijumčarenju"

Press piše kako je Đukanović u pokušaju da opere sebe, u šestosatnom ispitivanju za šverc cigareta optužio režim Slobodana Miloševića. Medojević tvrdi da su Crna Gora i Srbija početkom devedesetih bile suučesnice u švercu duhana i pranja novca, i dodaje kako je Đukanović postao najveći protivnik Miloševićevog režima ne zbog političkih nesuglasica, već zbog prevlasti u švercu cigareta.

"Đukanović se od jugonostalgičara i Miloševićevog najbližeg suradnika preobraća u borca za samostalnu Crnu Goru i najžešćeg protivnika režima u Beogradu", navodi lider Saveza za promjene.

"Đukanović je visokomoralan"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, Đukanićev suradnik i visoko pozicionirani DPS-ovac tvrdi da je Milo bio na ispitivanju "kako bi stavio točku na montirani proces", koji protiv njega koristi bezidejna oporba u kampanji, pucajući "ćorke" na premijera.

"Ovo samo pokazuje da je Crna Gora otvorena politička zajednica, u kojoj nema zaštićenih ljudi, već samo visokomoralnih, kakav je i Đukanović", tvrdi Miodrag Vuković za Kurir.

Đukanović sa suradnicima zaradio oko pola milijuna eura

Medojević za isti list kaže kako će Crna Gora zbog Đukanovićevog očijukanja sa švercerima cigaretama morati platiti Europskoj uniji, jer se procjenjuje su budžeti zemalja EU tim švercom bili oštećeni za oko osam milijardi eura, i da je premijer sa suradnicima za deset godina zaradio oko pola milijuna eura.

"Najbolje bi bilo da Đukanović i prijatelji pare koje su iznijeli u inozemstvo vrate u budžet i da se od toga plati odšteta, ako presuda bude takva" - smatra Nebojša Medojević.

A.B.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara