Minhenski kardinal Marx: Ne može se biti i nacionalist i katolik

Minhenski kardinal Marx: Ne može se biti i nacionalist i katolik
Wikipedia/123rf

MINHENSKI kardinal Reinhard Marx u svojem najnovijem javnom istupu žestoko se obrušio na ponašanje CSU-a (Kršćansko-socijalna unija), konzervativne stranke koja vlada Bavarskom od Drugog svjetskog rata do danas. U intervjuu koji je dao za njemački tjednik Die Zeit, kardinal Marx preporučio je CSU-u da se pripremi na novo vrijeme u kojem sada živimo, umjesto što vodi predizbornu kampanju kojom skreće sve više udesno.
 
“Biti nacionalist i biti katolik, to dvoje ne ide zajedno”, naglasio je kardinal i dodao da se CSU zbog pozivanja na kršćanstvo u nazivu stranke treba u skladu s tim i ponašati. 

Kardinal protiv lidera CSU-a
 
Marx je kritizirao i lidere CSU-a - za predsjednika stranke i njemačkog ministra unutarnjih poslova Horsta Seehofera rekao je da se u raspravi o azilantima koristi “neprimjerenim rječnikom” te da su mnogi s razlogom reagirali na njegove ispade, dok je bavarskom premijeru Markusu Söderu zamjerio korištenje izraza “azilantski turizam”. “To zvuči kao da su ti ljudi krenuli na godišnji odmor iako mnogi od njih riskiraju svoj život i umru na tom putu”, naglasio je minhenski kardinal i dodao kako se brine "što sve širi slojevi društva koriste radikalan govor".
 
Vladu u Berlinu je, pak, pozvao da konačno izradi Zakon o useljavanju u Njemačku, koji će imati obzira i prema razlozima migracija.
 
Podsjetimo, kardinal Marx je prije par mjeseci kritizirao i bavarsku vladu kada je donijela odluku da se u sve javne institucije moraju postaviti križevi. ''Ako križ vidimo isključivo kao kulturni simbol, onda ga nismo razumjeli. Time se križ otuđuje u ime države'', rekao je tada Marx i zamjerio bavarskom premijeru Söderu što je svojom odlukom stvorio atmosferu ''podjela, nemira i suprotstavljanja'', naglasivši da se križ ''ne smije koristiti kao znak protiv drugih ljudi''.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara