"Mini Poli" povučena iz prodaje zbog GMO-a

NAKON provedene kontrole 14 namirnica za koje se sumnjalo da sadrže više od dopuštene količine genetski modificiranih organizama (GMO) u dva inozemna ovlaštena laboratorija Europske unije, samo je u jednom proizvodu utvrđeno da sadrži više od 1 posto GMO-a, izvijestio je ministar zdravstva Andrija Hebrang na današnjoj konferenciji za novinare.

Riječ je o "Mini Poli" kobasici proizvođača Pipo d.o.o. iz Čakovca, koja je tijekom jučerašnjeg dana povučena s tržišta. Utvrđeno je kako je prozvođač uvezao sirovinu iz inozemstva, a u deklaraciji je pisalo da proizvod ima manje od 1 posto GMO-a. Među više sastojaka GMO-a u kobasici, s 39 posto bila je zastupljena modificirana soja. Pipo d.o.o. u vlasništvu je Perutnine Ptuj iz Slovenije.

Svih 14 proizvoda prošlo je nakon spornih ispitivanja u osječkom Zavodu za javno zdravstvo dodatne kontrole u središnjem laboratoriju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) te u dva inozemna laboratorija.

Ispitivanja dva proizvoda ostala su bez sigurnih rezultata budući da je u dva laboratorija utvrđeno kako sadrže više od 1 posto, a u dva manje od 1 posto GMO-a, pa će se njihova kontrola nastaviti.

Kod osam proizvoda nisu nađeni tragovi GMO-a, dok je kod tri proizvoda utvrđeno da imaju manje od dozvoljenih 1 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Vladino je stajalište da Hrvatska mora biti zemlja slobodna od GMO-a te se takvi neće proizvoditi u Hrvatskoj, a oni koji se uvoze iz inozemstva moraju biti strogo kontrolirani", rekao je Hebrang.

Dodao je kako GMO mora biti naznačen na deklaraciji proizvoda i u tom se će pogledu domaći proizvodi strogo kontrolirati, a prilikom uvoza tražit će se deklaracija da proizvod sadrži manje od 1 posto GMO-a.

"Hrvatska je prihvatila zaključke EU i u tijeku je donošenje potrebnih zakona i podzakonskih akata koji će regulirati to područje".

Hebrang je najavio osnivanje Agencije za hranu do polovice godine, za čije je Upravno vijeće ovih dana raspisan natječaj, kao i daljnje usklađivanje hrvatskih propisa o GMO-u sa onima u Europskoj uniji, koja se sprema smanjiti dozvoljenu koncentraciju GMO-a u proizvodima s 1 na 0,9 posto.

Hebrang je ponovio da laboratorij osječkog Zavoda za javno zdravstvo nije ovlašten za takva ispitivanja jer se radi o osjetljivoj metodologiji, pa je svoje nalaze morao provjeriti u središnjem laboratoriju HZJZ-a koji je u Hrvatskoj jedini ovlašten za kontrolu nalaza drugih laboratorija u Hrvatskoj.

"Laboratorij u Osijeku je podvrgnut inspekcijskom nadzoru i utvrdit ćemo gdje je bila greška", rekao je Hebrang.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara