Osijek: Društvo "Potrošač" o ispitivanjima hrane

DRUŠTVO za zaštitu potrošača Slavonije i Baranje "Potrošač" traži neodložno objavljivanje imena proizvoda u kojima je utvrđena prisutnost genetski modificiranih organizama i njihovih proizvođača te drži da je neobjavljivanje rezultata ispitivanja prehrambenih proizvoda kršenje nekoliko zakonskih propisa, istaknuto je na današnjoj konferenciji toga društva u Osijeku.

Predsjednica udruge Mira Brumerger-Lukačević ustvrdila je kako je neobjavljvanje tih podataka kršenje Zakona o zaštiti potrošača, Zakona o hrani te Zakona o pravu na pristup informacijama te da je cijeli slučaj, po objavi prvih nalaza osječkog laboratorija, "krenuo u smjeru zataškavanja", za što odgovornim drži Ministarstvo zdravstva RH.

"Smatramo da se odugovlači s objavljivanjem rezultata, s namjerom da se imena proizvođača vjerojatno i ne objave, odnosno da je na snazi zaštita proizvođača", ocijenila je Brumerger-Lukačević dodavši da "potrošači imaju pravo na informaciju i pravo izbora".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napominjući da Zakon o hrani, uz ostalo, propisuje kako način označavanja hrane mora biti takav da ne obmanjuje potrošače, a posebice glede karakteristika hrane, sastava i porijekla, kazala je da udruga "Potrošač" traži objavu imena proizvoda koji sadrže GMO i njihovih proizvođača, kao dokaz poštivanja zakonskih propisa.

"Od samoga početka slučaja pitanje nadležnosti se prebacivalo s jednih na druge, da bi na kraju sve završilo na Ministarstvu zdravstva, koje očigledno ne želi objaviti te podatke", smatra Brumerger-Lukačević.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara