Ministar Aladrović poručio: Ovo je zadnja ponuda sindikatima

Ministar Aladrović poručio: Ovo je zadnja ponuda sindikatima
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

SUTRA je 18. dan štrajka učitelja, a čini se da i dalje nema rješenja za zahtjeve sindikalaca. Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović objavio je posljednju ponudu vlade.

On se danas zajedno s ministrom financija Zdravkom Marićem i ministricom obrazovanja Blaženkom Divjak sastao s obrazovnim sindikatima.

Tema je bila vladina ponuda da im, uz povećanje osnovice od 6 posto, povećaju koeficijent složenosti poslova za 2 posto ako se do 30. lipnja sljedeće godine ne redizajniraju plaće.

Aladrović je za RTL pojasnio jesu li bliže konačnom dogovoru.

2+2+2

Kazao je da su s predstavnicima sindikata raspravljali o ponudi koju je premijer Plenković usuglasio s predsjednikom HNS-a Ivanom Vrdoljakom prošlog tjedna, a to je povećanje od 2+2+2, a ako se do 30. lipnja ne predstavi cijeli dizajn sustava plaća za državne i javne službe, onda ide povećanje koeficijenata od još dva posto.

"Održani su sastanci osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja, ono o čemu smo razgovarali je ponuda koju smo komunicirali krajem prošlog tjedna. Ta ponuda je na stolu, to smo iznijeli sindikatima. Oni su je tražili u pisanom obliku kako bi vidjeli sa svojim članstvom o stavovima. Sutra imamo još jedan koordinacijski sastanak na kojem ćemo dogovoriti dodatne termine, no u četvrtak ili petak očekujemo krajnje razgovore o ovoj temi i tada ćemo znati je li do dogovora došlo ili nije", kazao je Aladrović, još uvijek friški ministar rada i mirovinskog sustava.

Ponuda 2+2+2 je, kako kaže Aladrović, zadnja ponuda koju mogu ponuditi sindikatima.

"Mi stalno komuniciramo koliki je do sada bio rast plaća i koliko možemo očekivati u sljedećoj godini. To je jako bitan kontekst koji se ponekad zanemaruje. No činjenica je da s ovom ponudom od dodatnih 2 posto u slučaju da se uredba ne donese govorimo o 8 posto povećanju plaća. Smatramo da je to korektna i fer ponuda u ovom trenutku i da smo u skladu s fiskalnom odgovornosti."

Informacije o isplatama povišica u ratama, koje su se pojavile neslužbeno, ministar je nazvao netočnima. Dodao je kako će i dalje komunicirati jer "za dogovor je potrebno dvoje".

Tko će platiti štrajk?

"Ukoliko ne donesemo odluku da taj štrajk neće biti plaćen, a još je nismo donijeli, onda će se isplatiti normalna plaća kao za normalan radni dan. Mi smo cijeli listopad imali jednu konfuziju u javnom prostoru i često su se spominjale prijetnje, sudske zabrane štrajka, prijetnje neplaćanjem i slično. Mi želimo spustiti loptu na tlo i dogovoriti se da učenici, oni koji su najviše zakinuti ovim štrajkom, više ne budu zakinuti. Sve ove represivne mjere koje ne vode prema rješenju smo odlučili staviti po strani i u pregovorima se postaviti kao odgovoran poslodavac zastupajući interese svih građana Republike Hrvatske pa tako i učenika", poručio je ministar.

O tome hoće li proračun izdržati sve zahtjeve, kojih će u predizbornoj godini sigurno biti još, Aladrović je rekao kako je rebalans proračuna za ovu, ali i za sljedeću godinu jasna poruka da "vlada želi povećati plaće, da vidi da su pojedine djelatnosti podcijenjene i potplaćene te žele na taj način poboljšati materijalni status državnih i javnih službenika".

"S druge strane, iz ovih prosvjeda možemo shvatiti da je cijeli sustav plaća konfuzan i da ima puno nelogičnosti i nepravilnosti. Upravo stoga smo predložili ta dva koraka. Jedan je redizajn sustava plaća kako bismo platili one koji to više zaslužuju, a s druge strane kako bismo imali financijsku i fiskalnu održivost ne samo sljedeće godine, već i kasnije. Nemojmo zaboraviti da su troškovi plaća kumulativni troškovi i ono što se u 2020. godini isplati, to je sve baza i početna osnova u proračunu za 2021. Tu moramo voditi odgovornu politiku, kao i biti odgovorni prema svim građanima. Očekujemo da ćemo kroz ova dva koraka i fiskalno to moći izdržati, ali i urediti sustav ne bi li u budućnosti ove probleme koji nam se sada događaju minimizirali", zaključio je ministar Aladrović.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara