Ministar Banac posjetio Kopački Rit i osječku Tvrđu

MINISTAR zaštite okoliša i prostornog uređenja Ivo Banac posjetio je danas sa suradnicima Park prirode "Kopački rit" i Agenciju za obnovu i razvoj osječke Tvrđe, gdje je razgovarao o projektima koji se iz zajma Svjetske banke i darovnice rade u Kopačkom ritu, te se upoznao s radom Agencije.

Nakon toga je na konferenciji za novinare u Osijeku istaknuo kako je Kopački rit bogatstvo u svjetskim razmjerima te da je nužno uskladiti zaštitu te dragocjene prirode s održivim razvojem gospodarske djelatnosti kraja. Dodao je kako je to prvi park prirode koji je posjetio, naglasivši da je njegova zaštita važna za europske integracije te da su svi pozvani na suradnju.

Na novinarske primjedbe da u Parku prirode "Kopački rit" nije baš sve tako kako tvrde pomoćnik ministra za zaštitu prirode Ivan Martinić i ravnateljica Melita Mihaljević, Banac je rekao da su mu "dragocjeni podatci koje čuje i za koje nije znao", obećavši da će sve tvrdnje provjeriti. Rečeno je da se u Kopačkom ritu devastira riblji fond jer je upitna dozvola Javne ustanove koju je pod nazivom "tradicionalni ribari" izdala gospodarskim ribarima koji izlovljavaju ribu u tom drugom po veličini prirodnom mrijestilištu slatkovodne ribe u Europi.

Sadašnji projekti u Parku prirode Kopački rit financiraju se kreditom Svjetske banke u iznosu od tri milijuna eura, te s 400 tisuće eura darovnice nizozemske vlade, istaknula je Mihaljević. Rekla je kako se, među ostalim, trenutačno radi na obnovi kompleksa Tikveš gdje će biti europski centar za okoliš, te izgradnji prijemnog centra.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

S ministrom Bancem u Kopačkom ritu je bio i veleposlanik Srbije i Crne Gore Milan Simurdić, jer je bilo riječi o intenziviranju prekogranične suradnje u zaštiti prirode, posebno u dijelovima Kopačkog rita na lijevoj obali Dunava. "Premda je prekogranična suradnja u nadležnosti Ministarstva vanjskih poslova, naša je obveza briga o zaštiti prirode jer imamo iste interese", kazao je ministar Banac.

Pomoćnik ministra za prostorno uređenje Zlatko Uzelac istaknuo je kako nažalost projekti obnove starih povijesnih jezgri, poput osječke Tvrđe, nisu još uvijek zaživjeli. Nastojat ćemo povezati Ministarstvo kulture i Ministarstvo zaštite okoliša i prostornog uređenja radi zaštite toga nacionalnoga bogatstva, kazao je Uzelac.

(Hina) vs vkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara