Ministar Bošnjaković svjedočio na suđenju Sanaderu

Ministar Bošnjaković svjedočio na suđenju Sanaderu
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

MINISTAR pravosuđa Dražen Bošnjaković, koji je u vladi premijera Ive Sanadera bio državni tajnik u tom Ministarstvu, posvjedočio je da nema saznanja o 10 milijuna eura mita koje je Sanader, prema USKOK-ovoj optužnici, primio od suoptuženog čelnika MOL-a Zsolta Hernadija, nedostupnog hrvatskom pravosuđu.

"Imenovan sam u radnu skupinu koja je trebala pripremiti prijedlog za vladu, no imali smo samo tri sjednice i nakon toga se više nismo sastajali", kazao je Bošnjaković precizirajući da su sve tri sjednice na kojima se trebalo raspravljali o dopunama međudioničkog ugovora između Ine i MOL-a bile održane u prvoj polovici 2008.

Bošnjaković je dodao da su članovi radne skupine tijekom prva dva sastanka diskutirali o načinu rada, dok su na treću sjednicu stigli predstavnici MOL-a.

"Ja sam nakon desetak minuta tog sastanka morao otići, a kasnije više nisam dobivao pozive za sastanke. Za sklapanje ugovora između Ine i MOL-a sam čuo na radiju u vožnji pa sam se informirao jesam li što propustio", rekao je Bošnjaković dodajući kako o navodnom mitu Sanaderu nema nikakva saznanja.

Optužen za primanje 10 milijuna eura mita

U ponedjeljak je svjedočio i Zvonimir Novak, nekadašnji šef kabineta tadašnjeg potpredsjednika vlade Damira Polančeca, koji je izjavio da ne zna broj sastanaka povjerenstva koje je vlada osnovala za pregovore s MOL-om te da nema saznanja o mitu koji je navodno primio Sanader.

Svjedočio je i Branko Radošević, bivši direktor Plinacroa, koji je potvrdio svoj iskaz s prvog suđenja 2012. godine prema kojem mu je Sanader poručio da "malo olabavi s Mađarima jer nam oni trebaju".

Ponovljeno suđenje Sanaderu i Hernadiju počelo je na zagrebačkom Županijskom sudu 23. listopada 2018. godine, a Sanader je tada odbacio sve optužbe, ba kao i na prvom suđenju, na kojem Hernadi još nije bio optužen. 

Osim za primanje 10 milijuna eura mita bivši premijer je optužen i da je s Hernadijem dogovorio izdvajanje nerentabilnog dijela plinskog poslovanja iz Ine. Optužnicom je predloženo i da Sanader, ako ga se osudi i presuda postane pravomoćna, državi vrati 10 milijuna eura.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara