Ministar Kalmeta sudjelovao u pogodovanju Grada Zadra tvrtki Gortan-Zadar?

GRAD Zadar 2003. godine tvrtki Gortan-Zadar prepustio je zemljište na kojem se nalazi poslovno-stambeni objekt u vrijednosti više od trideset milijuna kuna. Na čelu grada u to vrijeme nalazio se današnji ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta.

Krajem 1989. godine Mjesna zajednica Smiljevac dobila je na korištenje od tadašnje Općine Zadar više od 4600 kvadrata zemljišta za izgradnju poslovno-stambenog objekta. Dva mjeseca kasnije, kako piše Narodni list, MZ Smiljevac potpisala je ugovor s tvrtkom Vladimir Gortan iz Zagreba o izgradnji objekta, a tek tada MZ Smiljevac sklapa ugovor s Općinom Zadar o dodjeli zemljišta na korištenje.

Nakon sudskog postupka 2003. godine Gortan-Zadar upisuje se kao jedini vlasnik zemljišta i izgrađenog objekta. Prema listu dostupnim dokumentima, Gortan je zemljište od grada dobio besplatno.

Prema zapisniku Općinskog suda u Zadru, gradska pravnica Slavica Kardum, osobno ovlaštena od tadašnjeg gradonačelnika Kalmete, na suđenju se uopće nije pojavila, ali zato je Gradska uprava sudu poslala dopis kojim se ne protivi tužbenom zahtjevu Gortana, prema kojem je ta tvrtka tražila vlasništvo spornog temljišta.

Zemljište je bilo dijelom društveno vlasništvo, a dijelom je oduzeto privatnim vlasnicima. Kao naknadu za zemljište, Smiljevac je Općini Zadar isplatio preko milijardu tadašnjih dinara, a Općina ih je trebala isplatiti privatnim vlasnicima, ali nije.

Umjesto toga, Gradska uprava poručila je Narodnom listu da "Grad Zadar kao pravni slijednik općine temeljem Zakona o izvlaštenju isplaćuje naknade bivšim vlasnicima", unatoč tome što je vlasnik danas Gortan-Zadar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zemljište koje je Grad Zadar na čelu s Božidarom Kalmetom 2003. prepustio fantomskoj tvrtki, čija je vlasnička struktura, piše Narodni list, poslovna tajna, vrijedno je oko deset milijuna kuna. Kako piše Narodni list i kako se priča u Zadru, većinski vlasnici tvrtke zapravo su visokopozicionirani zadarski političari i njihovi poslovni partneri.

Osim spomenutog zemljišta, Gradska uprava navodno je tvrtki Gortan Zadar "poklonila" i osam milijuna kuna komunalnog doprinosa za stambeno-poslovni objekt na terenu Tekstilne industrije Zadar. U središu ovoga slučaja našla se i ministrica pravosuđa Ana Lovrin, no istraga Državnog odvjetništva rezultirala je zaključkom da nije bilo nepravilnosti.

Ministar Božidar Kalmeta rekao je za Index da se radi o neistinama i lažima. Rekao je da je jedini ugovor između tadašnje tvrtke Vladimir Gortan i MZ Smiljavec potpisan 1990. godine. Prema njemu, MZ Smiljavec daje Gortanu zemljište na korištenje, a tvrtka zauzvrat MZ Smiljavec daje prostor u stambeno-poslovnom objektu. "Tamo se danas nalazi dječji vrtić", rekao je.

Ipak, Narodni list piše da Mjesna zajednica nije ništa dobila, jer u ugovoru jasno piše da je MZ Smiljevac obavezna ishodovati oslobađanje od komunalnog doprinosa za cijelu zgradu, iz čega će se financirati izgradnja tih 350 kvadrata. U to smo se imali priliku sami uvjeriti, budući da nam je ministar faksirao ugovor potpisan 28.3.1990. godine prema kojem je Mjesna zajednica obavezna ishoditi odluku o oslobađanju plaćanja kompletnog komunalnog doprinosa za izgradnju, detaljnije, vanjsku pristupnu prometnicu, priključka na vodovodnu i kanalizacijsku mrežu i trafostanicu za priključak na električnu mrežu.

"Napomenut ću da nisam i nikada nisam bio vlasnik spomenute tvrtke. Također želim reći da ministrica Ana Lovrin, današnji zadarski gradonačelnik Živko Kolega, kao ni ja sam nemamo veze s pogodovanjem tvrtki Gortan-Zadar i da su sve to neistine." - završio je ministar mora, turizma, prometa i razvitka.

V.Š.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara