Ministar Pančić o provođenju programa zapošljavanja branitelja

MINISTAR hrvatskih branitelja Ivica Pančić danas je u Puli predstavio program stručnog osposobljavanja i zapošljavanja hrvatskih branitelja i djece poginulih, zatočenih ili nestalih branitelja, a za što je u državnom proračunu za ovu godinu osigurano 40 milijuna kuna.

Po njegovim riječima, nacionalni program prvi je put ispunjen tek prošle godine kada je zaposleno oko dvije tisuće branitelja u što je utrošeno dvadeset milijuna kuna.

"Time je ukupan broj nezaposlenih branitelja smanjen na 32 tisuće, a u ovoj se godini planira zaposliti još dvije tisuće ljudi kako bi broj nezaposlenih branitelja u Hrvatskoj bio manji od 30 tisuća", istaknuo je Pančić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dodao je da Istarska županija s 350 nezaposlenih branitelja uz Krapinsko-zagorsku županiju ima najmanji broj nezaposlenih branitelja, dok ih primjerice u Splitsko-dalmatinskoj ima čak 3600.

Pančić je ustvrdio da je jedan od većih problema pri zapošljavanju neinformiranost branitelja o programima zapošljavanja te neadekvatna kvalifikacija. Naime, kako je rekao, čak 80 posto nezaposlenih branitelja nema srednju stručnu spremu pa je i njihova konkurentnost na tržištu rada znatno smanjena. Ministar je stoga najavio da će svi zainteresirani nezaposleni branitelji biti upućeni na doškolovanje ili prekvalifikaciju.

(Hina) dspo mć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara