Ministar Pavić kaže da je plan ukinuti kvote za strance, ali uz jedan uvjet

Ministar Pavić kaže da je plan ukinuti kvote za strance, ali uz jedan uvjet
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

MINISTAR rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić ustvrdio je da vlada najprije želi aktivirati domaću radnu snagu, a tek potom omogućiti angažman stranih radnika, pri čemu je istaknuo da su kvote za uvoz stranih radnika "posljednja linija obrane".

Odgovarajući uoči sjednice vlade na pitanje kako je moguće da na burzi ima toliko radnika, a poslodavci ih ne mogu naći, odgovorio je da je politika vlade aktivacija domaće radne snage.

Postoji 1500 zahtjeva iznad utvrđenih kvota i zato se donosi današnja odluka vlade da se povećaju kvote za 2000 stranih radnika plus tisuću, ako ih nema na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, rekao je Pavić.

Isto tako, dodao je, povećava se i kvota za građevinarstvo, za tisuću stranih radnika.

"Kvote su posljednja linija obrane. Želimo zaposliti domaću radnu snagu, želimo da plaće rastu, a u mandatu ove vlade prosječna plaća porasla je za 730 kuna", rekao je Pavić.

"Plan je dogodine ukinuti kvotu"

Napomenuo je kako je utvrđeno da više od 70 posto poslodavaca koji traže strane radnike nije oglasilo potrebu za radnicima u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZZ). Od sljedeće godine, najavio je, morat će se najprije oglasiti na HZZ-u, a potom tražiti strane radnike.

"Plan je dogodine ukinuti kvotu, ali i uvesti obvezu da se prvo radnika mora potražiti na domaćem tržištu", rekao je Pavić.

Napomenuo je da su pripreme za turističku sezonu počele još prošle godine te je 20 tisuća radnika spojeno s poslodavcima i osiguran im je posao u sezoni, a određena je i kvota od više od 65 tisuće radnika iz stranih zemalja.

Prošli tjedan vlada je, kako je rekao, pozvala poslodavce da zaposle domaću radnu snagu jer u priobalnim županijama ima 1600 ljudi koji su raspoloživi i žele raditi u turizmu.

Poslodavci su se, dodao je, odazvali te je u nekoliko dana zaposleno više od 600 ljudi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara