Ministar Pavić najavio da će mirovinski fondovi moći ulagati u startupove

Ministar Pavić najavio da će mirovinski fondovi moći ulagati u startupove
Foto: Hina

MINISTAR rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić susreo se danas s ministrom socijalne politike Ukrajine Andrijem Revom, koji boravi u službenom posjetu Hrvatskoj, te je dogovoreno da se u što skorije vrijeme usuglase sporazumi koji će regulirati pitanje sezonskih radnika i njihovih mirovinskih i socijalnih prava.

"U Ukrajini traje rasprava o uvođenju drugog mirovinskog stupa pa su nas pozvali da predstavimo mirovinsku reformu koju provodimo u Hrvatskoj. Do tada je dogovor da će se na tehničkoj razini usuglasiti sporazumi i po pitanju tržišta rada - sezonske radne snage, izaslanih radnika te po pitanju mirovinskih prava i socijalnih osiguranja naših radnika", izjavio je ministar Pavić nakon sastanka.

Tisuću Ukrajinaca radi u Hrvatskoj

U Hrvatskoj je trenutno putem radnih dozvola zaposleno tisuću ukrajinskih radnika, ono što nam treba prvenstveno su radnici u građevini i turizmu.

"To su međudržavni sporazumi koji moraju proći svoju proceduru i vjerujem da ćemo ih usuglasiti do mojeg skorog posjeta Ukrajini i tada potpisati. Sporazumima će se omogućiti dodatni pritok radnika iz Ukrajine i osiguravanje mirovinskih i socijalnih prava za hrvatske radnike u Ukrajini i ukrajinske u Hrvatskoj", rekao je Pavić.

Ukrajinski ministar socijalne politike Andrij Reva rekao je kako ljudi dolaze raditi neovisno o međudržavnim sporazumima pa je cilj legalizirati tu suradnju između dviju država.

U Hrvatskoj danas legalno radi tisuću Ukrajinaca, to je službeni podatak, no ne zna se koliki broj ih radi ilegalno, rekao je Reva. Pritom je naveo primjer Poljske, gdje radi dva milijuna Ukrajinaca, a legalno ih je zaposleno milijun, no među njima samo 300.000 uplaćuje doprinose u poljski mirovinski fond.

Ukrajince zanima i hrvatska mirovinska reforma

"Naš glavni cilj je da Ukrajinci koji žele otići u Hrvatsku radi posla znaju da kroz sporazum mogu na regularni način zaštititi svoja prava i biti sigurni. Dogovorili smo se da ćemo ubrzati rad na sporazumu, on će uskoro biti razrađen na razini eksperata te u vrlo skoro vrijeme potpisan", rekao je Reva.

Kazao je kako ih zanimaju i iskustva hrvatske mirovinske reforme te su dogovorili da ih ministar Pavić prilikom sljedećeg posjeta upozna s promjenama koje donosi mirovinska reforma, posebno kad je riječ o drugom mirovinskom stupu, jer u Ukrajini traje rasprava o tome treba li uvesti drugi stup.

Mirovinski fondovi moći će ulagati u startupove

Ministar Pavić najavio je kako će, prilikom drugog saborskog čitanja paketa zakona o mirovinskoj reformi, biti predložena mogućnost da mirovinski fondovi ulažu u startupove.

"Naš prijedlog će biti da će se moći ulagati u startupove 0,2 posto imovine A fondova, odnosno 0,1 posto imovine B fondova, a to je otprilike 100 milijuna kuna", rekao je Pavić. Najavio je da će o tome danas razgovarati s predstavnicima startup zajednice te Hanfom kako bi finalizirali članke koji to definiraju.

O tome koliko su takva ulaganja rizična, kaže Pavić, postoje različita iskustva, ali smatra kako na 100 milijardi kuna 0,1 posto ulaganja u startupove nije velik novac.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara