Ministar Vujić u povodu smrti Vladimira Malekovića

VLADIMIR MALEKOVIĆ jedna je od najmarkantnijih ličnosti u ukupnosti slike moderne i suvremene umjetnosti, književnosti, odnosa prema baštini, urbanizmu i muzeološkom nasljeđu koji je sav svoj napor usmjerio afirmaciji hrvatske kulture, stoji u priopćenju ministra kulture Antuna Vujića u povodu smrti toga istaknutoga povjesničara i teoretičara umjetnosti .

U In memoriamu Vladimiru Malekoviću, ministar Vujić istaknuo je da Vladimir Maleković "svojom erudicijom i kreativnošću ostavlja istovrsan dubok trag u nastojanju da najvrjednije izričaje hrvatske likovne umjetnosti prezentira u brojnim kulturno-povijesnim, izdavačkim, izložbenim i izlagačkim projektima".

Ministar Vujić podsjetio je da je Vladimir Maleković u vrijeme dvadesetogodišnjega ravnateljstva u Muzeju za umjetnost i obrt bio aktivan pokretač višeslojnih kulturnih aktivnosti u kojima taj muzej sadržajem i oblikom održava istinski stoljetni sadržaj institucije.

Vladimir Maleković, dodao je Vujić, svojim je djelovanjem učinio razvidnim sve povijesne aspekte arhitektonski i urbanistički okvir Muzeja za umjetnost i obrt.

"U duhu europskih muzealnih zbivanja, muzeoloških metodama i sredstvima rekonstruirao pojedine segmente kulturnih i socijalnih millieua ističući snažnu povezanost hrvatskog i europskog duhovnog prostora", istaknuo je Vujić. Tako je spomenuo kulturološke izložbene projekte od Kulture pavlina, Baroka, Bidermajera i Historicizma te nedovršeni projekt Secesija u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ministar kulture podsjetio je da je Vladimir Maleković pokrenuo najozbiljnije muzejske promjene potkraj 20. st. uvjeren da nema budućnosti bez prošlosti, bez memorije koja se ugrađuje u viziju u muzej kao mjesto aktivnog pamćenja.

"Velikom radnom energijom i vizionarskim idejama Vladimir Maleković sudjelovao je, doslovno do zadnjeg dana svojega života, u najvažnijim trenucima hrvatske umjetnosti i muzeologije", istaknuo je Vujić.

U tim projektima Vladimira Malekovića, pohranjena su sva njegova pitanja i svi njegovi odgovori, kao i naši zadaci, stoji na kraju priopćenja ministra kulture Antuna Vujića.

Vladimir Maleković - muzealac, likovni kritičar i književnik te ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt od 1983. umro je 31. svibnja u 67. godini.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara