Ministarstvo financija: Kupovina Porezna uprave u Požegi - bespotrebna

Ministarstvo financija: Kupovina Porezna uprave u Požegi - bespotrebna

"ZBOG ČEGA je tadašnji ministar dr. Mato Crkvenac odlučio potrošiti 14 milijuna kuna poreznih obveznika na bespotrebnu kupovinu zgrade u Požegi, ostat će, čini se, bez odgovora", pita Ministarstvo financija u svom današnjem priopćenju. Ono i dalje ne želi komentirati presudu Županijskog suda u Požegi, koja će za ovu zgradu iz proračuna naplatiti 22 umjesto 14 milijuna kuna, bez zateznih kamata za tri i pol godine parničenja.

Na pitanje kako Ministarstvo komentira obrazloženje presude u kojoj stoji da "Postupanje Ministarstva upućuje na namjerno odugovlačenje postupka i povredu načela ekonomičnosti", glasnogovornica MF koje je napokon dobilo službenu obavijest o presudi, zbog koje nisu htjeli ništa komentirati do sada, Sanja Bach nam odgovara "Ministarstvo ne može komentirati odluke pravosudnih tijela".

Na upit smatra li Ministarstvo uistinu da je kupovina zgrade bila nepotrebna, glasnogovornica MF, Sanja Bach nam odgovara "Tada se zgrade nisu kupovale, radilo se na drugi način. Zgrade su se koristile bez naknade", kazala nem je ona.

Državno odvjetništvo štiti državnu imovinu

I dalje nema odgovora na pitanje hoće li se Ministarstvo žaliti na odluku Županijskog suda, i tko je odgovoran za ovu neuspjelu dugogodišnju parnicu, čiji su rezultat zatezne kamate od 15 posto koje se gomilaju na 14 milijuna kuna.

"Državno odvjetništvo će u konzultacijama sa ministarstvom odlučiti o daljnjim koracima, sukladno stajalištima DO-a, jer je ono dužno štititi državnu imovinu", kaže Bach. na pitanje, znači li to da Državno odvjetništvo nije dobro štitilo imovinu pa je izgubilo u ovom slučaju, Bach odgovara, "ne to ne znači to, nego DORH jednostavno u svim sporovima sa državom štiti državnu imovinu", ponavlja ona. Ista smo pitanja uputili i DORH-u čiji odgovor očekujemo.

Kupnja prostora isključivo na teret državnog proračuna, previsoka cijena, nepotrebna kupnja

U priopćenju koje prenosimo u cijelosti, Ministarstvo financija Ivana Šukera iznosi, kako kažu, činjenice vezane za ovaj slučaj, gdje napominje kako su stručnjaci procijenili ovu građevinu na manju cijenu, te naglašava da je prošlo Ministarstvo tražilo da se prostor kupi isključivo od proračunskog novca. Zgradu nisu platili jer su smatrali da je cijena bila previsoka, a kupovina nepotrebna, jer se mogla koristiti bez naknade kao još 104 objekta na području Hrvatske. Priopćenje završava pitanjem bez odgovora postavljenom na početku teksta, u kojemu izražavaju sumnju u motive Mate Crkvenca, koji je ugovor potpisao sa SDP-ovcem Zdravkom Ronkom, tadašnjim gradonačelnikom i sadašnjim Požeško-slavonskim županom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Činjenica je da je dva tjedna nakon provedenih izbora za Hrvatski Sabor i dva tjedna prije preuzimanja dužnosti ministra financija Ivana Šukera, tadašnji ministar dr.Mato Crkvenac 9. prosinca 2003. godine sklopio kupoprodajni ugovor s Zdravkom Ronkom, tadašnjim gradonačelnikom Grada Požege, o kupnji zgrade Porezne uprave u Požegi za iznos od 14 milijuna kuna.

Tim ugovorom obvezalo se Ministarstvo financija cjelokupni iznos isplatiti najkasnije do 31. prosinca 2003. godine. Ugovor je sklopljen na temelju Zaključka Vlade Republike Hrvatske od 27. studenog 2003. godine kojim je Vlada Republike Hrvatske odobrila preuzimanje financijske obaveze Ministarstva financija - Porezne uprave za kupnju tog prostora, ali isključivo na teret Državnog proračuna za 2003. godinu.

Iz cjelokupne dokumentacije vidljivo je da je ovlašteni sudski vještak, kojega je angažirao Grad Požega, procjenio nekretninu na iznos 12.883.325,33 kuna, a prema procjeni komisije za procjenu nekretnina Porezne uprave vrijednost nekretnine iznosila je 12. 644. 553,34 kuna".

U naravi se zapravo radi o zgradi ukupne brutto površine 882 m2 i parkirališnom prostoru površine 619 m2. Ugovor je potpisan mimo uobičajene procedure jer tadašnji ravnatelj Porezne uprave, kao niti jedan od njegovih pomoćnika, isti nisu htjeli parafirati prije ministrovog potpisa budući da su samu kupovinu držali nepotrebnom, a iznos ugovorene cijene nerazmno visokim. Unatoč tome ugovor je potpisao tadašnji ministar, te nakon potpisa ugovora inzistirao da mjerodavne osobe u Poreznoj upravi potpišu naloge za isplatu ugovorenog iznosa. Iste su to odbile iz istih razloga zbog kojih su odbile i parafirati kupoprodajni ugovor.

Ministarstvo financija na čelu s ministrom Ivanom Šukerom, preko Državnog odvjetništva, pokušalo je osporiti ugovor držeći da se radi o potpuno bespotrebnom trošenju novca poreznih obveznika i o cijeni koja je znatno iznad procjene vještaka i Porezne uprave. Osim toga  Ministarstvo financija – Porezna uprava u uređenje i opremanje zgrade Porezne uprave u Požegi, prije sklapanja kupoprodajnog ugovora, uložilo je iznos od 1.964.005,00 kuna čime je nesumnjivo povećana vrijednost zgrade, a što je u potpunosti ignorirano prilikom sklapanja ugovora.

Važno je istaknuti i činjenicu da je u dotičnoj zgradi smještena Porezna uprava od samog osnivanja te da istu, temeljem Zakona o Poreznoj upravi, nesmetano koristi i mogla je koristiti i ubuduće, bez naknade, kao pravni sljednik bivše Općinske uprave društvenih prihoda Požega, kao što je to slučaj s još 104 takva objekta na području cijele Republike Hrvatske", stoji u priopćenju Ministarstva financija.

A.B.
Foto: H.P.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara