Ministarstvo financija o troškovima Pantovčaka: Kosor govori istinu, Josipović ne!

Foto: Goran Mehkek (Cropix)

DALEKO je to manje od iznosa koji je spomenula premijerka Jadranka Kosor, troškovi mog ureda povećani su za 9,7 posto, a ne za 37,4 posto", rekao je danas predsjednik Ivo Josipović prigodom posjete Brodarskom institutu u Zagrebu.  Kako objašnjava Josipović, troškovi su zapravo nominalno veći zbog odluke Vlade da troškove državnog zrakoplova preraspodijeli na sve korisnike.

"Očito se radi o tome da je premijerka krivo obaviještena od svojih suradnika, no i to je dokaz da ne postoji transparentnost proračuna", naglasio je Josipović dodajući da se konkretno u njegovom slučaju, a s obzirom na preraspodjelu sredstava, radi o realnom povećanju od nula kuna.

Kosor: Neka Josipović štedi
Podsjetimo kako je premijerka Kosor prigodom jučerašnjeg posjeta Dubrovniku izjavila da Vlada radi velike poslove kako bi još više smanjila rashode te je kritizirala predsjednika i njegov ured.

"Bilo bi dobro da predsjednikov ured tomu pridonese jer su sredstva za taj ured u ovoj godini povećana za 37,4 posto", rekla je Kosor.
 
No, u cijelu priču uključilo se i Ministarstvo financija koje tvrdi da je "nedvojbeno je i nedvosmisleno da je predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor u svojoj jučerašnjoj izjavi raspolagala točnim podacima".

Ministarstvo financija: Povećani su troškovi za 37,4 posto

Proračun Ureda predsjednika Republike Hrvatske za 2010. godinu izvršen je u iznosu od 40,5 milijuna kn što je vidljivo iz Izvještaja o izvršenju Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2010. godinu kojeg je Vlada Republike Hrvatske usvojila 12. svibnja 2011. godine, a isti je objavljen na internetskim stranicama Vlade Republike Hrvatske, napominju iz Ministarstva financija.

"Proračun Ureda predsjednika Republike Hrvatske za 2011. godinu iznosi 55,5 milijuna kuna.Iz navedenih podataka očito je da je proračun Ureda predsjednika Republike Hrvatske za 2011. povećan za 37,4 postou odnosu na izvršenje proračuna za 2010. godinu", tvrde u Ministarstvu financiranja dodajući da su svim građanima dostupni su podaci o planu i izvršenju državnog proračuna za svakog proračunskog korisnika, pa time i Ureda predsjednika.

Ministarstvo financija osvrnulo se, doduše neizravno i na kritike Josipovića o netransparentnom proračunu, nabrajajući gdje su sve objavljeni podaci o proračunu i koje se sve izdaju publikacije, kao i da su one dostupne građanima.


 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara