Ministarstvo financija odustalo od naplate poreza HRT-u, novinari HRT-a prosvjeduju zbog političkog pritiska

MINISTARSTVO financija odustalo je od naplate poreza HRT-u zbog, kako se navodi u priopćenju ministarstva, "saznanja o novim činjenicama koje do sada nisu bile razmatrane". Uz to, novinari HRT-a objavili su priopćenje u kojem tvrde da se najnovijim političkim pritiscima dovodi u pitanje neovisnost jedinog javnog medija u Hrvatskoj.

Podsjetimo, rješenje o naplati 65 milijuna kuna PDV-a potaklo je mnoge špekulacije o tome kako je Vlada, putem Šukerovog zahtjeva, umiješana u pritisak na vodstvo nacionalne TV kuće od koje se očekuje podnošenje ostavke.

Iz Ministarstva financija su u petak poslijepodne poslali priopćenje u kojem stoji: "Na temelju članka 249 točka 1. Zakona o općem upravnom postupku Ministarstvo financija je u obnovljenom postupku, po službenoj dužnosti, poništilo rješenje kojim su utvrđene porezne obveze Hrvatskoj radioteleviziji zbog saznanja novih činjenica koje nisu bile razmatrane u postupku do donošenja drugostupanjskog rješenja kojim je odbijena žalba HRT- a."

Predsjednik Vlade Ivo Sanader izjavio je večeras u Vukovaru kako je ministru financija Ivanu Šukeru naložio da povuče rješenje Porezne uprave o naplati duga HRT-a za PDV te da se ono preispita.

U izjavi novinarima, uoči susreta s vukovarskim gradonačelnikom Tomislavom Šotom kojemu je uručio Vladinu odluku o otvaranju Carinarnice u Vukovaru, Premijer je također izrazio žaljenje zbog, kako je rekao, neprimjerenih izjava koje su se mogle čuti u Hrvatskom saboru u raspravi o HRT-u.

Po njegovim riječima Vlada će učiniti sve da potiče slobodu medija jer bez nje nema ni demokracije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Paralelno s tim, kolegij novinara Informativnog programa HTV-a i njegovi urednici objavili su priopćenje u kojem kažu da je saborskom raspravom o HRT-u i odlukom o naplati PDV-a na RTV pristojbu dovedena u pitanje neovisnost javnog medija i daljnje normalno funkcioniranje Informativnog programa.

Uz to napominju kako urednici Informativnog programa pri selekciji vijesti slijede javni interes, a ne povode se senzacionalizmom i žutilom.

Posebno ističu da emisije Informativnog programa apsolutno dominiraju popisima najgledanijih u Hrvatskoj.

Vezano s "Inicijativom za javnu televiziju" pedeset HRT-ovih zaposlenika, s HRT-a upozoravaju kako je među potpisnicima samo 16 novinara od kojih 12 iz informativnog programa te napominju da ih je već nekoliko povuklo svoje potpise jer nisu bili upoznati sa sadržajem onog čega su potpisali.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara