Ministarstvo pozvalo učitelje na nastavak pregovore

UOČI  sutrašnjeg štrajka Sindikata učitelja, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa pozvalo je danas sindikat na nastavak pregovora o granskom kolektivnom ugovoru  za osnovno školstvo.

Sindikati su prekinuli pregovore nakon što je Ministarstvo dobilo njihove zahtjeve, pravdajući se Zakonom o primopredaji vlasti po kojem ne smiju preuzimati značajnije financijske obveze nakon raspuštanja Hrvatskog sabora.

Ministarstvo je podsjetilo da je u proteklih šest mjeseci 33 puta vodilo duge pregovore s ciljem da potpiše granski kolektivni ugovor.

Sindikati srednjeg školstva i visokog obrazovanja i znanosti prihvatili su primjedbe Ministarstva u vezi Zakona o primopredaju vlasti, pa su njihovi kolektivni ugovori već u redovnoj proceduri Vlade i uskoro će biti potpisani.

Ministarstvo je istupe sindikalnih čelnika koji su i prije postupka mirenja najavili prosvjede i mogućnost štrajka ocjenilo "neočekivanim", pa Ministarstvo sumnja da nisu ni imali namjeru potpisati kolektivni ugovor. "Postavljanjem ultimativnih uvjeta neposredno pred parlamentarne izbore pokušavaju instrumentalizirati zaposlenike u osnovnim školama u političke svrhe," stoji u priopćenju Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

D.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara