Ministarstvo zaštite okoliša priopćenjima demantira video zapise sanacije azbesta u Vranjicu

MINISTARSTVO zaštite okoliša, proslijedilo je danas medijima priopćenje tvrtki koje su izvodile i obavljale nadzor na izmještanju azbestno cementnog otpada iz kruga tvornice Salonit. Riječ je o tvrtkama CIAN iz Splita koja bila nositelj poslova na radovima izmještanja azbestno cementnog otpada, te tvrtci APO d.o.o. iz Zagreba koja je obavljala stručni nadzor, kao i tvrtci MUHLOS d.o.o. iz Splita koja je bila zadužena za građevinski nadzor radova.

Tri "fatalna propusta" Sanaderove vlade oko sanacije tvornice Salonit u Vranjicu

APO iz Zagreba u svom priopćenju navodi kako je izvođač radova ukrcavao, prevozio i iskrcavao azbestno-cementni otpad provodeći sve zaštitne mjere sukladno odredbama ADR-a i preporuci Hrvatskog Zavoda za toksikologiju. Također, Mirjana Čerškov Klika, zamjenica direktora APO-a tvrdi kako su bile poduzete sve potrebne zaštitne mjere u svrhu onemogućavanja širenja azbestnih vlakana u okoliš

CIAN iz Splita našao je za shodno objaviti kako su "vozila korištena za transport prošla pregled i dobila potvrdu ovlaštene institucije da udovoljavaju uvjetima prijevoza otpada odgovarajuće skupine opasnosti". Također, direktor Petar Bojić pojasnio je kako je za vrijeme uklanjanja azbestno-cementnog otpada iz kruga tvornice i odlaganja u Mravinačkoj kavi svakodnevno obavljana kontrola radne okoline, te da nije bilo prekoračenja dozvoljenih koncentracija azbestnih čestica unutar radne okoline.

Direktor Muhlosa Tomislav Zović kratko je izvijestio kako na temelju stalnog nadzora izvedenih radova potvrđuje da su svi radovi izvedeni u skladu s projektnom dokumentacijom, a prema projektnom rješenju i sukladno propisima RH, te da isti zadovoljavaju tražene uvjete kvalitete.

Koliko se može primijetiti sve tvrtke najviše su se bazirale na demantiranje tvrdnji kako je azbestni otpad prilikom sanacije na odlagalište Mravinačka kava odvožen kamionima prekrivenima neadekvatnom ceradom, što je omogućilo širenje opasnih čestica zrakom. Ekološke organizacije, za razliku od ove tri tvrtke umjesto priopćenja, dokumenata i potvrda potkrijepili su svoju tvrdnju video zapisom.

I.Ć.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara