Ministarstvo zdravlja: Izjave Peđe Grbina su početak prljave SDP-ove kampanje

Ministarstvo zdravlja: Izjave Peđe Grbina su početak prljave SDP-ove kampanje

Foto: FAH

MINISTARSTVO zdravlja u četvrtak oštro je demantiralo SDP-ova saborskog zastupnika Peđu Grbina da su predložene izmjene zdravstvenih zakona bile povezane s jednim privatnim osiguravateljem, te su Grbinov istup ocijenili početkom "prljave kampanje SDP-a za nadolazeće parlamentarne izbore".

U priopćenju upozoravaju da se Grbin u svojoj izjavi poziva na neutemeljene objave neimenovanog portala koji je prije nekoliko mjeseci objavio da je ministar zdravlja Dario Nakić na zatvorenom dijelu sjednice Vlade prezentirao izmjene u zdravstvenoj regulativi koje je za njega pripremio jedan privatni osiguravatelj.

Navode da je Peđa Grbin danas na konferenciji za novinare izjavio kako je "tehnički ministar zdravlja Dario Nakić na zatvorenom dijelu sjednice Vlade prezentirao izmjene i dopune sustava zdravstvenog osiguranja koje je za njega pripremio jedan privatni osiguravatelj".

"Sve ono što je ministar Nakić tada izložio, a odnosi se na povećanje participacije, povećanje cijene dopunskog zdravstvenog osiguranja, na naplatu hitnog, predviđeno je u zakonu koji je gospodin Reiner podmuklo pokušao nedavno staviti na glasovanje", rekao je Grbin, što su u Ministarstvu ocijenili ponavljanjem  "parola" predizborne kampanje SDP-a.

Ističu kako su sve aktivnosti ministra Nakića i dalje usmjerene cilju očuvanja i realizacije planiranih projekata te sukladno tome pristupačnog i solidarnog javnog zdravstvenog sustava budući i da tehnički mandat zahtjeva punu odgovornost i dosljednost za normalno funkcioniranje cijeloga sustava.

Prijedlozi zdravstvenih zakona u saborskoj su proceduri, no glasovanje o njima u petak nije uspjelo jer je oporba napustila sabornicu i srušila kvorum, spočitavajući vladajućima da su pokušali iskoristiti trenutak kako bi progurali izmjene dvaju zakona koji, tvrde, idu na štetu građana.

Izmjenama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju Vlada je predložila povećanje maksimalnog iznosa sudjelovanja osiguranih osoba u troškovima zdravstvene zaštite te uvođenje obveze plaćanja naknade za pregled u hitnom bolničkom prijemu, kad je obavljen na zahtjev osiguranika, a pregledom se ustanovilo da pacijentu nisu nužni hitni dijagnostičkih i terapijski postupci jer mu život i zdravlje nisu u opasnosti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara