Miroslav Kutle se izvukao zbog pogreške Državnog odvjetništva

"MIROSLAVA KUTLU trebalo bi ne jednom, već dva puta objesiti na Trgu bana Jelačića pred svih šest tisuća bivših radnika Globus grupe koji su zbog njega ostali bez posla", bila je prva reakcija Ane Knežević, tadašnje predsjednice Sindikata trgovine Hrvatske na oslobađajuću presudu u procesu protiv tajkuna.

Županijski sud u Zagrebu, podsjetimo, oslobodio je Kutlu 2005. godine, od optužbi za dvije zloporabe ovlasti na štetu Globus holdinga: kod kupovine dionica trgovačkog lanca Diona te bjelovarskog Univerzala. Kutle je 29. rujna 1995. godine kupio 147.200 Dioninih dionica u nominalnoj vrijednosti od 29,4 milijuna njemačkih maraka za 14,168.000 maraka, a dan nakon kupnje 6476 dionica bjelovarskog Univerzala za 800.000 kuna prodao ih je Globus holdingu za 2,4 milijuna kuna.

Packa Vrhovnog suda

Na dionicama je zaradio 58 milijuna sumnjivih kuna, međutim sud ga je morao osloboditi zbog loše sastavljene optužnice, zbog čega je Državno odvjetništva dobilo packu od Vrhovnog suda, što je javnosti ostalo do danas nepoznato, navodi Večernji list.

U "paloj" optužnici tvrdilo se da je Kutle zloporabio položaj, jer je kao vlasnik i direktor Globus holdinga naredio Mileni Šenator, Draženu Mandiću i Tiboru Kralju da od njega kao fizičke osobe kupe dionice, koje je on prethodno kupio kao fizička osoba. Te tri osobe nisu pozvane na odgovornost, nego su se pojavili kao svjedoci na sudu i posvjedočile kako pritisaka na njih nije bilo, a da je Holding zaradio izjavio je na sudu i knjigovodstveni vještak.

Odbijena i žalba DORH-a

DORH nije propitivao niti njegovo eventualno poticanje na takvu prodaju ili korištenje ekskluzivnih informacija o prodaji dionica, niti je problematizirana eventualna kaznena odgovornost osoba koje su od Kutle kao fizičke osobe "po njegovu nalogu" u ime i za račun Globus holdinga otkupile dionice koje je on prethodno kupio od Dione i bjelovarskog Univerzala, navodi list.

Vrhovni je sud odbio i žalbu DORH-a na ovu presudu kojom se tražilo ponavljanje suđenja, s obrazloženjem da je sudsko vijeće pod predsjedanjem suca Miroslava Šovanja bilo vezano tužiteljevim opisom kriminalne aktivnosti, koji to nije uspio dokazati.

Dalma, Jadrantekstil, Koteks, Tisak, KIM, OTP Karlovac, Mirna Rovinj, Slobodna Dalmacija...

Lista tvrtki koje je Miroslav Kutle svojim poslovnim umijećem doveo do propasti je povelika: Diona, Dalma, Univerzal, Jadrantekstil, Koteks, Tisak, KIM, OTP Karlovac, Mirna Rovinj... Jedino je Slobodna Dalmacija izmakla stečaju, jer je država preuzela njezine dugove i obaveze. Unatoč svemu ovome, Kutle je dobio parnicu za Dionu i Univerzal, a državni je proračun morao namiriti troškove suđenja.

C.D.
Foto: Arhiva

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara