Miroslav Maškarin: Dobro sam, ali me bole noge

NESRETNI dvadesetogodišnjak s Raba, kojem je liječničkom pogreškom prilikom rutinske operacije slijepog crijeva u riječkom KBC-u oštećena aorta, što je za posljedicu imalo amputaciju njegove lijeve noge, prvi je put nakon teške operacije za Novi list progovorio o tome kako se osjeća.

Nakon što je tragično ostao bez lijeve noge, postojala je mogućnost da Miroslavu zbog oštećenja ključne krvne žile bude odstranjena i druga, desna noga. Liječnici ipak, sad iskazuju optimizam i nadu da će uspjeti sačuvati njegovu desnu nogu.

"Dobro se osjećam, ali imam temperaturu i noge me znaju boljeti.", izjavio je Maškarin, koji se novinaru Novog lista požalio kako je gladan, a prije previjanja ne smije jesti. Tako je jučer na previjanje čekao više od sedam sati, kada je ipak došao na red.

Čovjeku čija je tužna sudbina zgranula cijelu Hrvatsku u olakšanju bolesničkih dana pomažu mali televizor koji je upravo dobio, a posebno se veseli laptopu koji će mu uskoro poslati njegov prijatelj s Raba, uz koji će mu brže prolaziti dani.

Iako su cijelo vrijeme bili u kontaktu sa predstojnikom Klinike za intenzivnu njegu i anesteziologiju, prof. dr. Šustićem, koji je obećao omogućiti dolazak novinarima ukoliko se pacijent s time složi, na kraju je predstojnik, unatoč Miroslavovoj želji za razgovor s novinarima, promijenio mišljenje i zabranio razgovor riječima: "Ja ne dopuštam da se na mom odjelu rade intervjui i da se slika."

Dodajmo da je obitelj unesrećenog Maškarina preko odvjetnice Ingrid Barić poručila kako je zaprepaštena i zatečena izjavom ravnatelja riječkog KBC-a, Hermana Hallera, koji je ustvrdio da je prilikom operacije došlo do "komplikacije", a ne do greške.

To nije slučajno, jer u ovom slučaju razlika u terminologiji, znači razliku u klasifikaciji djela; ako je prilikom oštećenja aorte prilikom operacije slijepog crijeva riječ o, kako ravnatelj tvrdi "komplikaciji", tada za amputaciju nema tko odgovarati, jer nema elemenata kaznenog djela, dok bi, ukoliko se utvrdi da je prilikom zahvata počinjena "greška", značilo da je počinjeno kazneno djelo nesvjesnog liječenja, napominje Novi list.

Foto: Novi list

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara