Mjesec rođenja povezan s multiplom sklerozom

LJUDIMA rođenima u svibnju na sjevernoj hemisferi prijeti veća opasnost da obole od multiple skleroze, objavili su u ponedjeljak znanstvenici.

Analiza podataka istraživanja provedenog na više od 42.000 ljudi u Kanadi, Velikoj Britaniji, Danskoj i Švedskoj pokazali su da djeca rođena u svibnju imaju 13 posto veće izglede da obole od te bolesti kasnije u životu, a da je kod onih rođenih u studenom ta opasnost manja za 19 posto.

"Ako ste rođeni u svibnju opasnost da obolite od multiple skleroze je veća nego da ste rođeni u bilo kojem drugom mjesecu, dok je, ako ste rođeni u studenom, ta opasnost najmanja", kazao je profesor George Ebers sa sveučilišta u Oxfordu.

Učinak je isti u svim zemljama, ali je najočitiji u Škotskoj koja ima najveći broj oboljelih od multiple skleroze u svijetu, dodao je Ebers.

Iako znanstvenici ne mogu objasniti povezanost između mjeseca rođenja i multiple skleroze, sumnjaju da to može biti povezano s izlaganjem sunčevoj svjetlosti i majčinoj razini vitamina D, što može utjecati na razvoj djeteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kraći dani tijekom zime na sjevernoj hemisferi ograničavaju količinu sunčeve svjetlosti kojoj su izložene žene tijekom trudnoće. Tijelo proizvodi vitamin D od sunčeve svjetlosti, a hrana poput ribe i jaja također je bogata tim vitaminom.

"Čini se da se nešto vrlo rano događa, ili u trudnoći ili u vrijeme poroda, što određuje nečiji rizik obolijevanja od multiple skleroze", kazao je Ebers.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara