Mladi vozači oprez: Italija od ovog vikenda uvodi 0 promila i drastične kazne

Foto:Wikipedia

OD OVOGA vikenda u Italiji na snagu stupa novi zakon o sigurnosti u prometu koji uvodi nula promila za vozače koji dozvolu posjeduju manje od tri godine, vozače mlađe od 21 godine te profesionalne vozače, taksiste i kamiondžije. Talijanski parlament izglasao je novi paket zakona kao pokušaj da se smanji broj žrtava na cestama.

Usto, uvedene su i nove drastične kazne za sve prekršitelje prometnih propisa. Također, zakon uvodi zabranu prodaje žestokih alkoholnih pića u trgovinama i restoranima uz autoceste od 22 do 6 sati, te zabranu prodaje alkohola u ostalim trgovinama od tri do sedam sati. Vlasnici restorana obavezni su imati alkotest kojeg trebaju ponuditi gostima prije odlaska na put.
Vozači kojima je zbog prekršaja oduzeta vozačka dozvola moći će dobiti posebnu vozačku dozvolu koja će im omogućavati tri sata vožnje dnevno, ali samo za potrebe posla s time da im se time produžava period do vraćanja vozačke dozvole.

Rok za plaćanje kazni smanjen je sa 150 na 60 dana, a kazne se mogu platiti i u ratama od kojih niti jedna ne može biti manja od 200 eura (osim za socijalne slučajeve).

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara