Bez obzira na sutrašnju presudu, jedno je sigurno: Mladićeve žrtve u Hrvatskoj nikada neće dobiti pravdu

Bez obzira na sutrašnju presudu, jedno je sigurno: Mladićeve žrtve u Hrvatskoj nikada neće dobiti pravdu

Foto: Hina, Screenshot: Facebook

KADA mu pred haškim tribunalom budu izricali presudu, Ratko Mladić moći će biti siguran samo u jednu stvar - ni jedna njegova žrtva iz Hrvatske neće dobiti pravnu zadovoljštinu.

>> SUTRA PRESUDA Ovako je govorio krvnik Mladić: "Kad god dođem u Sarajevo, usput nekog ubijem"

>> Ratko Mladić 1991. godine: Ako ne nastaviš napad na Škabrnju, streljat ću te

Iako je Mladić svoj ratni put započeo kao zapovjednik 9. korpusa JNA sa sjedištem u Kninu, taj podatak iz njegove biografije ne postoji u optužnici pa tako neće postojati ni u presudi.

Žurili se da ne umre

"Nije optužen za zločine u Hrvatskoj. Zločini u Škabrnji nisu ušli u optužnicu jer Republika Hrvatska nije odradila svoj dio posla. Ni prije hapšenja Mladića, ni kasnije", rekao je Pero Kovačević, pravnik koji je nakon što je bio u pravnim timovima generala Markača i Gotovine nastavio pratiti suđenja u Haagu. Čovjek pod čijim zapovjedništvom su zauzeti Kijevo, Vrlika i Škabrnja, napadani Šibenik i Zadar, te koji je naredio dizanje u zrak brane Peruća koja je potapanjem prijetila cijeloj dolini Cetine kao da u Hrvatskoj nije ni postojao. Presudit će mu samo za ono što je napravio u Bosni i Hercegovini. Nije toga malo i daleko je krvavije od onoga što je napravio u Hrvatskoj. Toliko je užasnije da se njegov krvavi trag u Hrvatskoj čini nevažan. A nije.

Pojednostavili optužnicu

"Tužiteljstvo je išlo na to da maksimalno pojednostavni optužnicu. Izostavili su zločine iz Hrvatske da ne moraju na njih gubiti vrijeme. Bilo ih je strah da im Mladić, poput Miloševića, ne umre prije izricanja presude", rekao je Kovačević. I zaista, nema optužbe za nedjela u Hrvatskoj, ali upozorenja da će umrijeti ima napretek. Ratko Mladić, otkako je uhapšen s prljavom šiltericom na glavi nakon što su ga godinama skrivale srpske snage sigurnosti, stalno se vadi na svoje loše zdravstveno stanje. Njegovi odvjetnici neuspješno su i proteklih tjedana pokušavali odgoditi izricanje presude tvrdeći da je on neće preživjeti. No, suci su sve njihove zahtjeve odbili i Mladić će sutra morati saslušati presudu.

Krvavi trag

Između ostalog optužen je za: ubijanje bosanskih Muslimana i bosanskih Hrvata, 144 osobe u Biljanima (općina Ključ), ubojstvo više od 200 zatočenika u KP domu Foča, ubojstvo oko 150 ljudi u logoru Keraterm, pored Prijedora, i ubojstvo najviše 140 zatvorenika u logoru Sušica, pored Vlasenice; zatočenje tisuća bosanskih Muslimana i bosanskih Hrvata u zatočeničkim objektima u životnim uvjetima smišljenima tako da dovedu do njihovog fizičkog uništenja. Navedeni objekti uključuju logor Manjača, logore Omarska, Keraterm i Trnopolje, ubijanje više od 7000 muškaraca i dječaka bosanskih Muslimana iz Srebrenice putem organiziranih i situacijskih pogubljenja, uključujući ubojstvo više od 1000 muškaraca u jednom velikom skladištu u selu Kravice i pogubljenje još 1000 muškaraca bosanskih Muslimana pored škole u Orahovcu; bezobzirno razaranje privatne imovine i javnih dobara, uključujući spomenike kulture i sakralne objekte, kao što su brojne džamije širom zemlje; ubojstva koja su bila dio cilja širenja terora među civilnim stanovništvom Sarajeva provođenjem kampanje snajperskog djelovanja i granatiranja, u periodu od 12. svibnja 1992. do studenog 1995. godine, uključuju granatiranje tržnice Markale 5. veljače 1994., kada je poginulo 66, a ranjeno više od 140 ljudi.

U cijeloj optužnici, čak i ovako skraćenoj, lako se izgubi Srebrenica, najstrašnije Mladićevo djelo. Smišljeno, planski i bezobzirno njegove su trupe u samo nekoliko dana ubile skoro deset tisuća muškaraca. Mnogima se grob ne zna ni danas.

Usputno ubijanje

"Kad god dođem u Sarajevo, ja nekog usput ubijem", navodno je jednom rekao Mladić. I te njegove riječi lani je tužiteljstvo citiralo u završnoj riječi.

''Mislim da su mu uspjeli dokazati svih 11 točaka optužnice. No, treba biti skeptičan. Tužiteljstvo je i Karadžiću dokazalo cijelu optužnicu, a on je umjesto doživotne kazne dobio 40 godina zatvora'', rekao je Kovačević. Iako u osnovi između 40 godina i doživotnog zatvora za ovu dvojicu i nema neke razlike, važno je ipak cijeniti da bi doživotna kazna, barem simbolično, bila značajnija. Nakon izvedenih preko deset tisuća dokaza, što s tužiteljske, što s obrambene strane, još najmanje toliko mrtvih koji su ostali iza Mladića, 17 godina bijega i skrivanja pod zaštitom tajnih službi i pet godina suđenja doživotni zatvor bio bi barem mala zadovoljština žrtvama. A zapovjednik krajinske i vojske Republike Srpske iza sebe ih je ostavio mnogo. No, ostavio je i poludržavu koja opet prijeti ratom u Bosni i Hercegovini i na koju presuda neće ostaviti baš nikakvoga značajnijeg traga. Republiku Srpsku, koja se i dalje svim žrtvama smije u lice.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Ratka Mladića, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Ratko Mladić.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara