MMF: Američko-kineski trgovinski rat štetit će potrošačima u obje zemlje

MMF: Američko-kineski trgovinski rat štetit će potrošačima u obje zemlje
Foto: EPA

AMERIČKO-kineski trgovinski obračun nedvojbeno će štetiti potrošačima i u Sjedinjenim Državama, i u Kini, upozorila je glavna ekonomistica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

"Potrošači u SAD-u i Kini nedvojbeno će biti na gubitku zbog trgovinskih napetosti", upozorila je glavna ekonomistica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Gita Gopinath u najnovijem postu na blogu u sklopu MMF-ovih službenih mrežnih stranica.

Glavna ekonomistica MMF-a i njezini suradnici izravno su opovrgnuli tvrdnje američkog predsjednika Donalda Trumpa da carine plaća Kina i time pridonosi američkoj državnoj blagajni, rekavši da su "prihodi od naplaćenih carina gotovo u potpunosti išli na račun američkih uvoznika".

Trumpove prijetnje

Štete u gospodarstvu bit će još veće ako se ostvare Trumpove prijetnje o nametanju visokih carina na sav robni uvoz iz Kine, upozorila je Gopinath, napominjući ujedno da će eskalacija američko-kineskog trgovinskog rata ugroziti globalni gospodarski rast u 2019.

Trump kaže da je primarni cilj agresivne carinske strategije smanjiti trgovinsku neravnotežu u odnosu s Kinom, iskazanu u lanjskom američkom trgovinskom deficitu u razmjeni s azijskim divom od 379 milijardi dolara.

Gopinath pak tvrdi kako su tenzije naštetile i jednoj i drugoj zemlji, smanjujući ukupnu trgovinu i šteteći kompanijama, a da je "bilateralni trgovinski deficit ostao uglavnom nepromijenjen".

Preusmjeravanje kupnje

Ukupan američki uvoz nije se značajnije promijenio jer su uvoznici jednostavno preusmjerili svoje kupnje u druge zemlje, istaknula je.  

"Premda je utjecaj na globalni rast relativno skroman u ovom trenutku, najnovija eskalacija mogla bi značajno naštetiti poslovanju i ozračju na financijskim tržištima, poremetiti globalne lance opskrbe i ugroziti projicirani rast globalnog gospodarstva u 2019,", upozorila je na blogu glavna MMF-ova ekonomistica.

"Ovakav je scenarij jedan od razloga zašto 2019. smatramo delikatnom godinom za globalno gospodarstvo."

Gopinath također upozorava da si mnoga kućanstva u slučaju eskalacije carina više neće moći priuštiti brojne proizvode iz kategorije robe široke potrošnje, što će nanijeti nerazmjerno veliku štetu u prvom redu kućanstvima s niskim prihodima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara