MMF odobrio Hrvatskoj stand-by od 146 milijuna USD

IZVRŠNI odbor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) odobrio je zahtjev Hrvatske za 14-mjesečni standby kredit od 105,9 milijuna specijalnih prava vučenja (oko 146 milijuna američkih dolara) kako bi podupro hrvatski gospodarski i financijski program do travnja 2004., priopćio je MMF.

Hrvatska vlada ovaj aranžman kani tretirati samo kao mjeru opreza i ne namjerava koristiti kredit.

Prva zamjenica direktora MMF-a Anne Krueger pohvalila je Hrvatsku za usvajanje gospodarskog programa za 2003. koji smjera na fiskalnu konsolidaciju i strukturalne reforme, uz naglasak na stabiliziranju omjera javnoga duga, fleksibilnosti tržišta rada i napretka u privatizaciji.

´Taj program počinje postavljati temelje za fiskalnu održivost i održive visoke stope gospodarskog rasta, ali će trebati i narednih godina uslijediti fiskalna podešavanja i strukturalne reforme´, kazala je Krueger.

´Da bi se stabilizirao omjer javnoga duga (prema bruto domaćem proizvodu) nakon mnogo godina neprekidnog rasta, važno je da vlasti smanje manjak u javnoj potrošnji i spriječe porast jamstava vlade za dugove. Planirano smanjenjene javnog deficita bitno ovisi o provedbi usvojene politike plaća i planu smanjenja broja zaposlenih u sektoru obrane´, rekla je Krueger.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ona je dodala kako će čvrsta provedba ´tih politika pomoći da se izbjegnu rezanja u investicijskim programima´.

´Novi kriteriji za produljenje jamstava vlade za dugove trebaju se strogo primjenjivati u 2003. kako bi se spriječilo povećanje takvih obveza. Planovi vlasti za privatizaciju pomoći će da netto pozajmice ne prijeđu proračunski predviđenu razinu´, rekla je dužnosnica MMF-a.

´Fiskalna konsolidacija i pojačano oslanjanje proračuna na pozajmice na domaćem tržištu trebali bi pomoći u zaustavljanju pritiska na jačanje tečaja i podudara se s investicijskim potrebama novih privatnih mirovinskih fondova i potrebom za razvojem domaćeg tržišta kapitala. Središnja banka bi trebala dopustiti veću fleksibilnost u tečaju kako bi smanjila izloženost u valutarnim zamjenama´, rekla je Krueger.

Ona je također upozorila da Hrvatska narodna banka treba nastaviti nadzor bankarskog sustava kako bi osigurala da kreditne odluke ´ostanu zdrave´.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara