Mministar Hebrang uputio pismo predsjedniku HND-a

MINISTAR zdravstva i socijalne skrbi Andrija Hebrang uputio je danas pismo predsjedniku Hrvatskog novinarskog društva (HND) Dragutinu Lučiću u kojem ističe da nije krivio novinare što su primali honorare za svoj rad u Ministarstvu zdravstva i Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (HZZO) te poziva Lučića da na sastanku razjasne sve postojeće nejasnoće.

"Nisam krivio novinare za takvu suradnju nego sam u obrani čelništva HZZO-a istaknuo da je to bila uobičajena praksa", ističe Hebrang u pismu kojim odgovara na Lučićev poziv da HND-u predoči dokaze da su neki novinari za suradnju s Ministarstvom zdravstva i HZZO-om primali honorare.

Ministar zdravstva kaže da prikuplja zatraženu dokumentaciju, no za to mu treba nekoliko tjedana, jer se radi o razdoblju od 1990. do danas.

Neki novinari sudjelovali su u radu različitih povjerenstava i za to dobivali honorare, a isto tako su neki novinari imali ugovore s Ministarstvom zdravstva, odnosno HZZO-om, za promidžbu određenih projekata ili za druge načine suradnje, podsjeća se u pismu.

"Moja namjera nije za to kriviti novinare. Zbog toga sam više puta isticao da ne krivim niti novinare, ali niti čelništvo HZZO-a, jer je to bilo uobičajeno", napominje Hebrang te dodaje da je on prekinuo tu praksu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Član Upravnog vijeća HZZO-a Mladen Kovačić, zbog čije je neformalne ponude novinarima da će biti "nagrađeni" ako će pozitivno pisati o radu HZZO-a afera izbila u javnost, u subotu je podnio ostavku, nakon što je Hebrang prethodno najavio da će predložiti Vladi njegovu smjenu.

Hebrang u pismu predlaže Lučiću sastanak, nakon što prikupi svu dokumentaciju, kako bi razjasnili sve postojeće nejasnoće.

Lučić je izjavio Hini da prihvaća poziv na sastanak. "U razjašnjenju situacije trebamo se držati načela da u pravnoj državi postoje samo individualna prava i odgovornosti, a ne kolektivna, bez obzira radi li se o novinarima, liječnicima ili nekoj drugoj profesiji", rekao je Lučić.

(Hina) xmd ymd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara