"Mobilni operateri nas pljačkaju"

JURIS PROTECTA, Udruga za unapređenje pravosuđa u Hrvatskoj, pismenim je putem prosvjedovala pri Hrvatskoj agenciji za telekomunikacije protiv hrvatskih mobilnih operatera.

U pismu koje potpisuje Zlatko Zeljko, predsjednik Juris protecte, navodi se da je ta udruga utvrdila da su hrvatski građani i pravne osobe već duže vrijeme izloženi organiziranoj pljački mobilnih operatera.

"Naime nakon ukidanja obavijesti pozivanog mobilnog broja kod korisnika koji su promijenili operatera nije moguće ustanoviti da se telefonski razgovor vodi s brojem izvan mreže pozivatelja. Na taj način pozivatelji brojeva iz iste mreže koji su u međuvremenu promijenili operatera i prešli drugom operateri plaćaju uvećanu cijenu za 100 posto u odnosu na cijenu usluga koju očekuju. To bi bilo isto da netko nazove korisnika koji je trenutno u Australiji i da nazivatelj plati ukupne troškove poziva do Australije", navodi se u pismu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mobilni operateri time zaračunavaju troškove kojih korisnici nisu svjesni i na taj način ostvaruju neopravdano desetke milijuna kuna dodatnih prihoda. Zbog toga Juris protecta od Vijeća Hrvatske agencije za telekomunikacije zahtijeva da bez odgode onemogući uvećano tarifiranje naziva, a da isti ni na koji način nisu upozoreni da je korisnik promijenio operatera.

"Najjednostavnije rješenje bi bilo da se operatere prisili da tretiraju na isti način pozive za sve korisnike koji imaju isti pozivni broj bez obzira da li su u međuvremenu promijenili operatera. U protivnom se krši princip za mobilnu telefoniju, prema kome korisnik mora unaprijed znati cijenu svakog poziva", zaključuje se u pismu.

R.I.
Foto: Ilustracija

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara