MOL objavio dijelove odluke arbitražnog suda u sporu oko Ine

MOL objavio dijelove odluke arbitražnog suda u sporu oko Ine

Foto: FAH

MAĐARSKI MOL danas je objavio dijelove arbitražne presude s UNCITRAL-ovog sudišta u Ženevi koje je odbacilo hrvatsku tužbu u kojoj se pokušavalo dokazati da su mađarskoj kompaniji upravljačka prava nad Inom predana koruptivnim djelom.

"U ovoj Arbitraži između Tužitelja, Republike Hrvatske, i Tuženika, MOL Hungarian Oil and Gas PLC., iz naprijed navedenih razloga te odbijajući sve podneske i navode o suprotnom, Sud UTVRĐUJE, PROGLAŠAVA, ODREĐUJE, NAREĐUJE te PRESUĐUJE da se svi zahtjevi Republike Hrvatske koji se temelje na mitu, upravljanju društvom te MOL-ovim navodnim povredama Ugovora o međusobnim odnosima dioničara iz 2003. godine odbijaju", stoji u presudi.

"Nakon što je s najvećom mogućom pažnjom razmotrio sve dokaze i podneske koje je Republika Hrvatska dostavila u vezi s pitanjem mita, a koje je predstavljeno s najvećom mogućom brižljivošću i sveobuhvatnošću, ovaj je Sud došao do pouzdanog zaključka da Republika Hrvatska nije uspjela dokazati da je MOL doista dao mito dr. Sanaderu. Sukladno navedenom, zahtjev Republike Hrvatske da se FASHA i GMA proglase ništetnima zbog navodnog mita je neuspio.

Investitori, analitičari, kao i mađarski i međunarodni mediji su redovno zahtijevali od MOL-a da objavi dodatne detaljnije informacije o svim aspektima ovog pravorijeka.

Iz razloga povjerljivosti arbitražnog postupka, u ovom trenutku nije moguće objaviti cjelokupni pravorijek, međutim, MOL mora postupati sukladno primjenjivim pravilima mađarskog tržišta kapitala, kao i sukladno pravnoj obavijesti mađarskog regulatora. Imajući u vidu sve ove obveze, te nakon pomnog razmatranja, MOL je odlučio učiniti pojedine daljnje bitne dijelove pravorijeka javno dostupnim", objavio je MOL.

 

MOL - arbitražni sud by Index.hr on Scribd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara