Veliku Britaniju trese najveća financijska kriza u povijesti

Veliku Britaniju trese najveća financijska kriza u povijesti

Foto: AFP

"OVO JE najozbiljnija financijska kriza koju je Velika Britanija vidjela još od tridesetih, ako ne i ikad", kazao je guverner Bank of Englanda Mervyn King.

Netom prije centralna engleska banka je autorizirala upumpavanje dodatnih 75 milijardi funti u ekonomski sustav putem kvantitativnih olakšica. Bankovno Povjerenstvo za monetarnu politiku mjesecima je bilo podijeljeno oko toga treba li Velika Britanija poticaj u vidu tiskanja novca, povećanja kamatnih stopa kako bi se zaustavila rastuća inflacija ili jednostavno ne činiti ništa.

Moguće i nove intervencije u budućnosti

Valja imati na umu kako je Bank of England za vrijeme prošle vlade već upumpao 200 milijardi funti u ekonomski sustav.  Tako je kupovinom državnih obveznica potaknula kreditiranje komercijalnih banaka. "Prisiljeni smo suočiti se s veoma neobičnim okolnostima, djelovati smireno i učiniti pravu stvar. Trenutačno, to je stvaranje novog novca koji ubrizgavamo u ekonomiju", rekao je King.

Dodao je i kako količina kapitala u ekonomiji ne raste dovoljno brzo, pa nije želio isključiti ni mogućnost novih injekcija novca na tržište. "Pogoršanje perspektive vjerojatno će uzrokovati podizanje ciljane stope inflacije iznad 2 posto", kazao je objašnjavajući odluku.

Dok je bio u opoziciji Osborne se bunio protiv toga, ali sad mu je OK

Ovaj potez središnje banke dobrim smatra i ministar financija George Osborne, iako se u prošlosti protivio ovakvim metodama. Poznato je kako je 2009. godine, kada je bio u opoziciji, kazao da je "štampanje novca zadnje utočište očajnih vlada kada sve druge mjere propadnu".  Međutim, danas ima drugačije mišljenje.

"Naša je vlada naslijedila očajnu fiskalnu poziciju i nešto je moralo biti poduzeto. Ključna je razlika što ovoga puta imamo vjerodostojan vladin plan za obračunavanje s dugom", kazao je Osborne za BBC.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Moody's skresao rejting britanskim bankama

Nešto poslije jutrošnje najave o tiskanju nove količine novca, agencija za procjenu boniteta Moody's snizila je kreditni rejting za 12 britanskih banaka, uključujući i velikane poput Lloyds TSB-a te RBS-a.

Moody's ovo rezanje temelji na uvjerenju da britanska vlada nema namjeru pomagati financijskim tvrtkama ukoliko se nađu u nevolji. Međutim, posebno su naglasili da rezanje rejtinga "ne reflektira pogoršanje financijske snage bankovnog sustava".

Strah da država neće intervenirati u slučaju opasnosti

"Smanjenja rejtinga uzrokovana su Moody's ovom procjenom da je u Velikoj Britaniji uklonjena sistemska potpora za sedam manjih institucija i reducirana ona za pet većih, mnogo važnijih financijskih institucija", stoji u priopćenju.

Banci RBS, koju kontrolira vlada, rejting je smanjen za dva stupnja, a Lloyds TBS-u za jedan stupanj. Za jedan stupanj manji kreditni rejting odsad ima i britanska filijala španjolske banke Santander.

Britanske banke su dobro kapitalizirane i izložene isključivo irskom dugu


"Jedan od razloga zašto je Moody's to učinio jest njihovo mišljenje da naša vlada ide u smjeru napuštanja politike garantiranja za najveće banke u Velikoj Britaniji. Ljudi me pitaju kako izbjeći situaciju u kojoj će britanski porezni obveznici u budućnosti izvlačiti banke. Ova vlada radi sve što može da se to izbjegne. Ali to može agencije za procjenu rejtinga navesti na krive zaključke", kazao je ministar financija George Osborne.

Dodao je i kako je siguran da su britanske banke dobro kapitalizirane. "Naše banke trenutno nisu suočene s problemima s kakvima se susreću druge banke u eurozoni", zaključio je. Za razliku od drugih europskih banaka, poput onih u Francuskoj, britanske su banke izložene samo irskom dugu, a čini se kako od svih zaduženih zemalja eurozone upravo Irska najbolje izlazi na kraj s problemima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara