"Morao sam pobjeći iz Hrvatske jer je Sanader štitio ljude koji su pokušali ubiti moju obitelj!"

Tekst: P.Vidov
Foto: Nikola Vilić / Cropix

BRANKO KAKARIĆ, hrvatski državljanin koji već gotovo četiri godine živi u Kanadi, poslao je organizatorima summita Globalnog kreativnog vodstva otvoreno pismo u kojem prosvjeduje protiv zakazanog govora bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera! Kakarić, naime, tvrdi kako je upravo zbog Sanadera bio prisiljen 2006. pobjeći iz Hrvatske jer mu je život bio ugrožen!

Kakarić je u Hrvatskoj bio direktor tvrtke Exbel-Emercom  d.o.o koja se bavila humanitarnim razminiravanjem, a nakon Domovinskog rata razminirala je više desetaka tisuća četvornih metara miniranih područja. No, Kakarić je, kako tvrdi u otvorenom pismu čiji sadržaj prenosi Croatian Times, morao pobjeći u Kanadu nakon što je nabasao na korupcijsku aferu koja se navodno može povezati sa samim vrhom hrvatskog kriminalnog podzemlja.

"Sanader je štitio ljude koji su moju obitelj napali eksplozivom!"

"Već godinama sam razdvojen od svoje obitelji, svoje djece, zato što su mi prijetili da će me ubiti ako ne odustanem od istraživanja korupcije i kriminala vezanih uz humanitarno razminiravanje", tvrdi Kakarić koji kaže da je tadašnjeg premijera Sanadera, ali i predsjednika Stjepana Mesića, upozorio da kriminalne skupine kradu eksploziv koji je uklonjen razminiravanjem i koriste ga u brojnim zločinima u Hrvatskoj.

Dio tog eksploziva je, kaže, završio i u njegovom dvorištu. "Već 2002. godine je moja obitelj prvi put napadnuta eksplozivima, mine su postavljene na naš posjed. No, premijer Sanader je spriječio poduzimanje bilo kakvih akcija koje bi osigurale sigurnost moje obitelji", napisao je Kakarić u otvorenom pismu. No, nije objasnio kada se točno obratio Sanaderu, koji 2002. godine nije bio premijer, već je u tu fotelju zasjeo godinu dana kasnije.

Nije pomogao ni pritisak međunarodnih nevladinih organizacija

Bivši direktor Exbel-Emercoma kaže kako se ponadao da će se situacija promijeniti nabolje kad su njegovo ime kod premijera urgirali predstavnici međunarodnih nevladinih humanitarnih organizacija, ali bila je to uzaludna nada. "Na Sanadera je izvršen pritisak da se uklone mine koje su postavljene na moje obiteljsko imanje i on je obećao da će to učiniti. Ali nije. Osobe koje su napale moju obitelj eksplozivima nikad nisu kažnjene", tvrdi Kakarić.

"Sanader je namjerno ometao istražni proces, zbog čega je čak i danas opasno živjeti na mom imanju", kaže Kakarić koji nije odustajao i pokušao je, tvrdi u pismu, uvjeriti tadašnjeg premijera da mu se događaju čudne stvari. Nakon što mu je Sanader odbio pomoći, Kakarić je o događajima izvijestio i Mesića, ali još jednom je naišao na slijepu ulicu.

Kakarić kao dokaz navodi Uskokovu akciju "Viking"

Svoje vrlo ozbiljne optužbe na račun hrvatskog političkog vrha Kakarić je potkrijepio i primjerom. Bivši direktor Exbel-Emercoma poziva se na Uskokovu akciju "Viking" u kojoj je u svibnju prošle godine u Zagrebu uhićena skupina od 19 osoba. Uhićeni muškarci proizvodili su eksplozivne naprave za potrebe švedske mafije, a među uhićenima je bio i jedan bivši pripadnik specijalne policije MUP-a!

"Zbog svega što sam naveo, vjerujem kako Sanaderu ne bi trebalo biti dozvoljeno da održi govor na summitu", zaključuje Kakarić u svom pismu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara