MORH potvrdio postojanje tužbi zbog "zelenih ugovora"

MORH je danas potvrdio da se vodi "određeni broj sudskih sporova" pokrenutih na temelju privatnih tužbi pripadnika gardijskih postrojbi protiv MORH-a, o kojima je u ponedjeljak javnost informirao Index.hr.

Gardisti su tužili MORH zbog, kako se kaže se u priopćenju, navodnog neispunjavanja odredbi o plaćama i stambenom zbrinjavanju iz ugovora o službi u gardijskim brigadama sklapanih 1991. i 1992.

Tim tzv. zelenim ugovorima MORH se obvezao da će gardistima osigurati plaće u visini od tri i pol prosječne neto plaće radnika u gospodarstvu, te pomoć u stambenom zbrinjavanju davanjem povoljnog kredita za kupovinu ili gradnju kuće ili stana.

MORH ističe da je ugovorna odredba o utvrđivanju visine plaće stavljena izvan snage u svibnju 1995. Odlukom Predsjednika RH o plaćama i drugim berivima djelatnih vojnih osoba, vojnih službenika i namještenika. Tom odlukom utvrđena je i visina osnovice plaća i visina gardijskog dodatka, a budući da nijedan djelatnik nije odbio primati plaću prema toj odluci, niti je tražio raskid ranije sklopljenog ugovora, razvidno je da su djelatnici pristali na izmjenu te ugovorne stavke, stav je Ministarstva.

Ministarstvo tvrdi da je, na osnovi ugovorne odredbe o pomoći pri stambenom zbrinjavanju, veći broj pripadnika gardijskih postrojbi riješio stambeno pitanje do 1996., da je dio njih stambeno zbrinut prema Pravilniku o stambenom zbrinjavanju djelatnih vojnih osoba, vojnih službenika i namještenika iz 1996., a da je dio njih na stambenim listama utvrđenim po novom Pravilniku iz svibnja 2001.

Pripadnici gardijskih brigada dosad se nisu žalili na kriterije stambenog zbrinjavanja utvrđene tim pravilnicima, niti su zahtijevali raskid ugovora po toj osnovi, navodi se u priopćenju MORH-a.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara