"Morning after" pilula za HIV nakon "rizičnog seksa"

U NEKIM američkim saveznim državama odnedavno se mogu uzimati takozvane "morning after" (jutro poslije) pilule koje se koriste za prevenciju zaraze virusom HIV-a. Slično kao i "morning after" kontracepcijska pilula, tako se i ova pilula uzima nakon večeri "rizičnog seksa", a posebnost je ove pilule da se o njoj još uvijek ne zna dovoljno u javnosti.

Naime, dosad je pilula bila rezervirana samo za medicinsko osoblje koje bi došlo u kontakt sa zaraženom krvlju oboljelih od AIDS-a na radnom mjestu. Prema istraživanjima pilula je bila u 81 posto slučajeva uspješna u prevenciji HIV-a, a nuspojave u vidu mučnine i umora bile su minorne u odnosu za izvanredne rezultate koje je postigla.

Lijek djeluje u dva "vala", i to na način da prvo "presreće" virus u trenutku kada se on veže na DNA, a u drugom "valu" zaustavlja zaražene stanice da prenese virus na ostatak tijela. Nažalost, za masovnu upotrebu ovaj lijek dostupan je u tek četiri savezne države i to u Californiji, Massachusettsu, New Mexicu i Rhode Islandu. U većini ostalih "pravo na lijek" pacijentima ostavljeno je na individualnoj odluci doktora i medicinskog osoblja, hoće li pacijentima dati taj lijek ili pak ne. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nekim državama kao što je Alabama, takvo nešto nije ni moguće, budući je taj lijek zabranjen za masovnu upotrebu. Nije za pacijente nego samo za medicinsko osoblje, objašnjavaju medicinski djelatnici u toj zemlji. Mnogi razlog "tajnosti" uspjeha pilule objašnjavaju u rastućoj homofobiji, te posebice u strahu kako će se objavom informacije o lijeku, te reklamiranjem potaknuti na neodgovorno seksualno ponašanje.

I.Ć. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara