Most koji se urušio u Italiji ukazuje na probleme na talijanskim cestama

Most koji se urušio u Italiji ukazuje na probleme na talijanskim cestama
Foto: EPA

MOST koji se u srijedu srušio kod mjesta Aulla, na pola puta između Firence i Genove, ponovno je ukazao na problematično stanje talijanske cestovne mreže.

Glasnogovornik vatrogasaca je rekao da se 260 metara dug most na inače vrlo prometnoj cesti između Firenze i Genove srušio oko 10 i 30 sati, a u nesreći su ozlijeđene dvije osobe.

Iako nije bilo teže ozlijeđenih taj je incident, nakon što se u kolovozu 2018. srušio nadvožnjak u Genovi pri čemu su poginule 43 osobe, ponovno ukazao na loše stanje i održavanje talijanske cestovne mreže 

Na mostu zbog koronavirusa nije bilo uobičajenog prometa

Zahvaljujući mjerama ograničenja kretanja koje su u Italiji na snazi zbog epidemije covida-19, na mostu nije bilo uobičajenog gustog prometa nego samo dva vozila.  

Dva vozača prebačena su u bolnicu s lakšim ozljedama, rekao je glasnogovornik lokalnih vatrogasaca.

Vatrogasci su uz pomoć pasa pregledali ruševine mosta izgrađenog 1908. i obnovljenog nakon Drugog svjetskog rata, no nisu našli druga vozila.

Most je bio u nadležnosti pokrajinskih vlasti dok nije predan na upravljanje ANAS-u, kompaniji koju kontroliraju talijanske državne željeznice.

Sigurnost građevine periodički je provjeravana od 2019., rekao je ANAS u izjavi i dodao da je formirao skupinu za utvrđivanje razloga urušavanja. 

Ministrica prometa Paola De Michelli rekla je da ANAS upravlja mostom od 2018. te da je ministarstvo osnovalo povjerenstvo koje će istražiti incident i pripremiti izvješće u roku od 30 dana.

Nesreća 2018. godine

Loše održavanje talijanskih cesta i mostova te loše upravljanje autocestama krupno je političko pitanje u Italiji od urušavanja nadvožnjaka u Genovi kojim je upravljala grupa Atlantia. 

Nakon te nesreće 2018. vlada je višekratno upozoravala Atlantiu da će joj oduzeti koncesiju na upravljanje autocestama i predati je ANAS-u. 

Atlantia i vlada sada vode razgovore kako bi riješili spor glede koncesija, rekla su dva izvora agenciji Reuters, a dogovorom bi se mogle osloboditi milijarde eura ulaganja u prometnu infrastrukturu koje planira ta grupa.

Čelnik vladajuće Demokratske stranke lijevog centra Nicola Zingaretti istaknuo je da Italija mora modernizirati svoju infrastrukturu.

Cesta koja vodi do mosta koji se urušio u srijedu popravljana je nakon vremenskih nepogoda u studenom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara