Pročitajte prvi MOST-ov prijedlog zakona: Ukidaju povlastice saborskim zastupnicima

Pročitajte prvi MOST-ov prijedlog zakona: Ukidaju povlastice saborskim zastupnicima

Foto: Hina

NA SVOJEM Facebook profilu MOST nezavisnih lista najavio je detaljnu analizu povlastica saborskih zastupnika, u što će biti uključena i analiza njihovih primanja. Nakon što su to najavili, MOST je priopćio kako je u proceduru uputio prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima i dužnostima zastupnika u Hrvatskom saboru.

"MOST je nastao "iz naroda". Baš kako smo i obećali, jedan od privh poteza u idućih nekoliko dana bit će temeljita analiza povlastica zastupnika, uključujući i analizu primanja te će se na temelju toga donijeti prijedlog izmjene Zakona", poručio je MOST.

Ubrzo nakon najave, uputili prijedlog u proceduru

"Kako bismo odmah pokazali da stojimo iza svojih riječi i kako bismo što prije počeli ispunjavati ono što smo svojim biračima obećali, u proceduru ćemo već na sljedećoj sjednici uputiti izmjene Zakona o pravima i dužnostima zastupnika u Hrvatskom saboru.

Smatramo da nije u redu da netko nakon što je tek nekoliko sati bio saborski zastupnik zbog toga godinu dana prima novčana sredstva koja nisu zaslužena radom i zalaganjem. Taj sustav stvoren je kako bi pogodovao pojedincima i strankama koje na taj način plaćaju vjernost njima, a ne ideji boljitka

Tijekom pregovora obje su se koalicije, Domoljubna i Hrvatska raste, složile s ovom Mostovom reformom te se nadamo da će je sve te stranke podržati i sada kada bude na dnevnom redu Sabora.

Sredstva koja će se ovime uštedjeti nisu zanemariva, no taj novac sam po sebi svakako neće spasiti hrvatsko gospodarstvo i proračun. Međutim, smatramo da je od novca i privilegija puno važniji cilj i poruka koju ovime šaljemo. Zastupnici Hrvatskog sabora i političari naprosto se moraju solidarizirati s narodom koji živi sve teže. Ovaj potez smatramo moralnim činom i vjesnikom promjena", priopćio je MOST.

Prijedlog izmjene zakona o pravima i dužnostima u Saboru

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, sam čelnik MOST-a Božo Petrov u kolovozu je predložio da se zakon reformira na način da se u Sabor bira 99 zastupnika, ali i također da se smanji plaća saborskih zastupnika s trenutnih cca 18 tisuća kuna neto na 9.999 kuna neto.

Za ukidanje prava na naknadu plaće nakon prestanka dužnosti

MOST je ranije putem objave na svojim službenim Facebook stranicama potvrdio kako će se zalagati za ukidanje prava na naknadu plaće nakon prestanka obnašanja zastupničke dužnosti. Objavu u nastavku prenosimo u cijelosti.

"Prema postojećem zakonskom rješenju zastupnici Hrvatskog sabora ostvaruju pravo na naknadu plaće nakon prestanka obnašanja zastupničke dužnosti. Zastupnik nakon prestanka obnašanja zastupničke dužnosti do početka ostvarivanja plaće po drugoj osnovi ili do ispunjavanja uvjeta za zastupničku mirovinu ili starosnu mirovinu prema općim propisima ima, za vrijeme od šest mjeseci od dana prestanka obnašanja zastupničke dužnosti, pravo na naknadu u visini plaće koju ostvaruje zastupnik, odnosno zastupnik kao dužnosnik u Hrvatskom saboru na istoj dužnosti, a sljedećih šest mjeseci pravo na 50% te naknade.

Zastupnik kojem nakon prestanka obnašanja zastupničke dužnosti do ostvarivanja prava na zastupničku mirovinu ili starosnu mirovinu prema općim propisima nedostaje manje od godinu dana, ima pravo na naknadu u visini plaće koju ostvaruje zastupnik na istoj zastupničkoj dužnosti do ostvarivanja prava na mirovinu, ali ne dulje od godinu dana.

Most nezavisnih lista predlaže izmjenu Zakona kojom bi se ova povlastice ukinula, radi vraćanja povjerenja građana u izabrane zastupnike i Hrvatski sabor u cjelini. Također, ukidanjem navedene povlastice ostvarit će se uštede u državnom proračunu", zaključuje se.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara