Most okrivio Vrdoljaka za poskupljenje struje, HDZ ga branio

Most okrivio Vrdoljaka za poskupljenje struje, HDZ ga branio

Foto: Pixsell/Patrik Maček

MOSTOVA saborska oporba imenovala je glavnim krivcem za skorašnje poskupljenje struje bivšeg ministra gospodarstva u SDP-ovoj Vladi, Ivana Vrdoljaka, HNS-ovac Stjepan Čuraj žustro je branio bivšeg šefa svoje stranke, nazivajući cijelu raspravu "političkom", a HDZ-ov Branko Bačić rekao je kako se neke stvari trebaju razmatrati "hladne glave".

Saborski zastupnik Mosta Tomislav Panenić zapitao se, nakon stanke koju je zatražio u Saboru, hoće li ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić kada dođe do povećanja struje, građanima objasniti tko je za to krivac - svi političari ili samo jedan koji je njihov koalicijski partner te snosi li taj krivac odgovornost ili će se za godinu-dvije njega vidjeti na nekoj dogovorenoj funkciji.

Vrdoljak ključni krivac

"Ključni krivac je Ivan Vrdoljak koji se sada u novom dogovoru izvukao da ne bude jako vidljiv", rekao je Panenić. Da nije bilo potpisanih ugovora kakvi jesu, kazao je, sada ne bismo bili u situaciji u kojoj jesmo.

"Polako se vraća Sanader i Čobanković, a jedino mi koji nismo krivi moramo otići jer svaki put kad iziđemo govorimo o problemu i kako su neki iskoristili cijeli sustav", ustvrdio je Panenić.

HNS brani svojeg bivšeg ministra

HNS-ovac Stjepan Čuraj, braneći bivšeg HNS-ovog ministra odgovorio je kako nije istina da je prijašnja vlada odgovorna ili, dodao je, "ne daj Bože insinuacija pogodovala određenim investitorima, kada se radilo sve da se to maksimalno anulira u suradnji sa svim institucijama, kako bi se zaštitila država od mogućih tužbi što se može vidjeti iz dostupnih dokumenta hrvatskog operatera tržišne energije".

"Ako je netko smanjio nešto s 21 na 14 milijardi kuna onda se ne može reći da je pogodovao", ocijenio je Čuraj rekavši kako u takvoj političkoj raspravi ne želi sudjelovati.

"Treba razgovarati hladne glave"

HDZ-ov Branko Bačić poručio je da, kada se govori o krivici pojedinog ministra ili vlade, treba sagledavati cjelokupnu problematiku isporuke električne energije s jedne strane, ali s druge strane i činjenicu da smo u obvezi osigurati veće količine energije iz obnovljivih izvora, a koja je sama po sebi skuplja i zato treba doći do kompenzacije.

O svemu tome, ističe, trebalo bi ipak razgovarati hladne glave.

"Tranzicijom energetskog sektora s emisijama u onaj bez emisija ima svoju cijenu. Taj prijelaz je naša obveza koju smo preuzeli, a supotpisnici smo i Pariškog sporazuma o klimi. Toga smo svjesni kad smo ulazili u EU kad smo odlučili financirati obnovljive izvore energije. Posljedica toga je i da se taj sektor subvencionira za što je potrebno osigurati dovoljna sredstva", pojasnio je Bačić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara